uutiset / 23.10.2021

Suomalaiset luottavat koronaviestinnässä eniten lääketieteellisiin asiantuntijoihin – vähiten ministeriin

Enemmistö kansalaisista arvioi vain lääketieteellisiin asiantuntijoihin koronaviestinnän onnistuneeksi (65 % erittäin tai melko hyvä arvosana), käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön kyselytutkimuksesta.

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Vajaat puolet kansasta antaa vapauttavan tuomion myös maan hallitukselle kokonaisuutena (47 %). Kaksi viidestä (42 %) arvioi sosiaali- ja terveysministeriön (STM) viestinnän onnistuneeksi ja vajaat kaksi viidestä (38 %) antaa tunnustusta koronaviruksen ja sen seurannaisilmiöiden oikeustieteellisille asiantuntijoille (mm. perustuslakiasiantuntijat).

Tyytymättömyys perhe- ja peruspalveluministeri (kyselylomakkeessa väärä titteli, sosiaali- ja terveysministeri) Kiurun Kiurun viestintään on suurempaa kuin tyytyväisyys. Lähes kaksi viidestä (38 %) uskoo hänen onnistuneen heikosti koronaviestinnässä. Noin neljännes antaa huonon arvosanan maan hallitukselle sekä sosiaali- ja terveysministeriölle.

Naisilla on miehiä enemmän luottamusta etenkin maan hallituksen ja sosiaali- ja terveysministeriön (STM) viestintään. Miehet antavat aluehallintovirastolle (AVI) naisia parempia arvosanoja.

Näkemykset ovat eräiltä osin sidoksissa arvioitsijan ikään. Varttuneimmat ikäluokat ovat keskimäärää vakuuttuneempia lääketieteen asiantuntijoiden sekä sosiaali- ja terveysministeriön koronaviestinnästä. Nuoret kuulevat aluehallintoviraston viestejä herkemmällä korvalla kuin ikääntyneemmät.

Perussuomalaisten kannattajat tuntevat keskimäärää vähemmän luottamusta kaikkien tahojen koronaviestintää kohtaan. SDP:n kannattajat ovat keskimäärää tyytyväisempiä lähes kaikkien tahojen koronaviestintään. Kokoomuksen kannattajat suitsuttavat etenkin lääketieteen asiantuntijoita. Keskustan kannattajat kohtelevat aluehallintovirastoa (AVI) keskimäärää helläkätisemmin. Yksikään vastuutaho ei joudu vihreiden kannattajien hampaisiin.

Lue koko tutkimusosio.

Tutkimuksen taustatiedot. KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy. Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 11.–15.9.2021. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1000. Vastaajat edustavat maamme 18–79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on koko aineiston tasolla suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 0400 570 087.

#asiantuntija #gallup #hallitus #kansalaiset #kansalaisgallup #kansalaiskysely #korona #mielipide #ministeri #pandemia #viestintä

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.