uutiset / 24.10.2020

Kansalaisten mielestä hyvinvointi hiipuu, eriarvioisuus lisääntyy ja ristiriidat kärjistyvät

Selvä enemmistö suomalaisista on ainakin jossain määrin vakuuttunut siitä, että Suomessa pahoinvointi lisääntyy ja hyvinvointi hiipuu (63 %) ja eriarvoisuus maassamme kasvaa kohtalokkaasti (60 %). Tämä käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön kansalaistutkimuksesta.

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Yli puolet väestöstä uskoo ristiriitojen ja vastakkainasettelun voimistumisen synnyttävän vakavia häiriöitä (57 %), vaarallisten epidemioiden ja tautien uhkaavan toistuvasti kansalaisia (54 %) sekä joukkotyöttömyyden kasvavan maassamme musertavan suureksi (54 %). Tulokset kielivät kansalaisten luottamuksen tulevaisuuteen horjuvan, olevan liukkaalla, kaltevalla pinnalla.

Niukka enemmistö pitää epätodennäköisenä hallitsemattoman muuttoliikkeen vyöryä maahamme (55 %) ja suurvaltojen suhteiden kärjistymistä siten, että lähialueella tapahtuvat konfliktit muodostavat Suomelle vakavan turvallisuusuhkan (52 %). Enemmistö suomalaisista torjuu myös sen, että maa ajautuisi taloudellisesti lähes vararikkoon (54 %). Yli kolmannes on kuitenkin vakuuttunut ongelmien kärjistymisestä myös em. asioissa.

Etenkin keski-ikäiset, 41–50-vuotiaat, pitävät keskimääräistä todennäköisempänä sosiaalisten ja taloudellisten uhkakuvien toteutumista lähitulevaisuudessa. He ovat muuta väestöä huolestuneempia myös siitä, että laajamittainen maahanmuutto vyöryy Suomeen. Ikääntyneitä, yli 60-vuotiaita, piinaavat ajatukset vaarallisten epidemioiden uusiutumisesta sekä lähialueen sotilaallisista konflikteista.

SDP:n ja keskustan kannattajien näkemykset ovat melko lähellä väestön keskiarvoa. Perussuomalaisten tukijoilla on pahoja aavistuksia lähes kautta linjan. Kokoomuksen kannattajat ovat keskimäärää vakuuttuneempia siitä, että Suomea kohtaa talousromahdus ja tuskallinen joukkotyöttömyys. Vihreiden kannattajat pitävät hallitsemattoman muuttoliikkeen tulvaa lähinnä epätodennäköisenä. Vasemmistoliiton tukijat ovat muita vakuuttuneempia siitä, että radikaalien ääriliikkeiden kannatus maassamme vahvistuu voimakkaasti.

Tuloksista käy myös ilmi se, että vaaleissa äänestämättä jättävät ihmiset muistuttavat uhkakuvia koskevilta näkemyksiltään eniten perussuomalaisten kannattajia.

Koko tutkimus luettavissa tästä.

Tutkimuksen toteutus. KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy.

Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 11.–16.9 2020. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1 039. Vastaajat edustavat maamme 18–79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on koko aineiston tasolla suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, p. 0400 570087.

#gallup #hyvinvointi #kansalaiset #kansalaisgallup #kansalaistutkimus #tulevaisuus

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.