Suomalaiset eivät hyväksy väitettä, ”harvan asutuksen tai taantuville alueille ei ole perusteita kohdentaa mitään erityistukia”. Valtaosa (69 %) tyrmää väitteen ja alle viidennes (18 %) on valmis allekirjoittamaan sen.
Yli puolet (53 %) väestöstä olisi halukas lopettamaan jatkuvan puheen taantuvista alueista sillä perusteella, että se ruokkii tappiomielialaa entisestään. Kolmannes (33 %) kiistää väitteen. Ikääntyneet väestöryhmät, eläkeläiset, yrittäjät ja maaseutumaisissa kunnissa asuvat ovat keskimäärää innokkaampia suitsimaan puheita taantuvista alueista.
Tukimuodoista valtion takaamat remonttilainat ja verohuojennukset työn perässä muuttaville saivat eniten kannatusta
Lähes kolme neljästä kannattaa ainakin jossain määrin sitä, että asunto-osakeyhtiölle myönnettäisiin remontteja varten valtion takaamia perusparannuslainoja (72 %). Noin kaksi kolmesta suhtautuu hyväksyvästi verohuojennuksiin työn perässä muuttaville (66 %) sekä varainsiirtoveron poistamiseen asunto- ja kiinteistökaupoista (63 %).
Niukka enemmistö olisi valmis poistamaan uusilta yrityksiltä työnantajamaksut (53 %) ja maksamaan arvottomien asuntojen romutuspalkkioita ja purkuavustuksia (52 %). Reilu neljännes kansasta kuitenkin torjuu ehdotukset uusien yritysten työnantajamaksujen poistamisesta (27 %) ja arvottomien asuntojen romutuspalkkioiden maksamisesta yhteiskunnan varoista (28 %).
Tutkimus luettavissa tästä.
Tutkimuksen toteutus. KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy. Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 13.–18.3.2020. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1 053. Vastaajat edustavat maamme 18–79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.
Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 0400-570087
Kommentit