uutiset / 30.03.2019

Puoluekartta: Oikeistossa kuusi, keskusta-oikeistossa kaksi ja vasemmistossa kolme puoluetta

Kansalaisten antamien vastausten perusteella vasemmistoliitto, SDP ja vihreät ovat enemmistön mielestä vasemmistopuolueita, käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta. Keskusta ja 7 tähden liike ovat keskusta-oikeistolaisia puolueita. Kokoomus, Liike Nyt, RKP, perussuomalaiset, siniset ja kristillisdemokraatit sijoittuvat poliittisen oikeistoon, kokoomus vahvimmin.

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Puolueiden kannattajat asemoivat puolueensa vasemmisto–oikeisto-ulottuvuudelle kutakuinkin samalla tavoin kuin väestö keskimäärin. Perussuomalaisten tukijoista tosin kaksi viidestä sijoittaa puolueensa poliittiseen oikeistoon, kun koko väestöstä yli puolet. Vihreiden kannattajat eivät pidä puoluettaan aivan samassa määrin vasemmistoon kuuluvana kuin kansa keskimäärin.

Joulukuussa 2018 toteutetussa Ilmapuntari-tutkimuksessa kysyttiin, miten vastaajat sijoittavat itsensä vasemmisto–oikeisto-ulottuudelle. Kannattajat sijoittavat itsensä lähes samaan kohtaan, johon asemoivat kannattamansa puolueen.

SDP:n ja vasemmistoliiton kannattajat eivät kuitenkaan näyttäisi olevan aivan niin vasemmalla kuin otaksuvat kannattamansa puolueen olevan. Keskustan kannattajat ovat hitusen enemmän oikealla kuin mihin asemoivat oman puolueensa. Kokoomuksen, perussuomalaisten ja vihreiden kannattajien itsearvio on lähes sama kuin mihin olettavat kannattamansa puolueen sijoittuvan.

Koko tutkimus luettavissa tästä.

 

Tutkimuksen toteutus. KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy. Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 1.-6.2.2019. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1 112. Vastaajat edustavat maamme 18–79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 0400-570087.

#gallup #oikeisto #puolueet #puoluekartta #vasemmisto

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.