uutiset / 29.04.2019

Näissä kunnissa ovat parhaat kasvun mahdollisuudet

Yrityksiä perustetaan enemmän kuin niitä lopetetaan erityisesti rannikkoalueella Uudeltamaalta aina Meri-Lappiin saakka. Maakunnista erottuvat lisäksi Etelä-Pohjanmaa, Keski-Suomi ja Pohjois-Savo ja Pohjois-Pohjanmaa. Vuosina 2014–2016 joka kolmannessa kunnassa (132) yrityksiä lopetettiin enemmän kuin aloitettiin, käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön Julkaisusta ”Yritysdynamiikka kuntien elinvoimatekijänä”.

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Alueen elinvoimapolitiikkaan ovat olleet tyytyväisimpiä Kuopion, Pietarsaaren, Rauman, Keuruun, Jyväskylän ja Vaasan seudun vastaajat. Tyytymättömimpiä elinvoimapolitiikkaan olivat Itä-Lapin, Savonlinnan, Luoteis-Pirkanmaan, Turunmaan, Keski-Karjalan ja Hämeenlinnan seudun vastaajat.

Kaikille Manner-Suomen kunnille tehdyssä kasvupotentiaalianalyysissä (aluetalous, vetovoima, väestö ja ikärakenteen muutos, asuminen) parhaan viidenneksen kunnat ovat pääosin suuria ja keskisuuria kaupunkiseutuja sekä niiden läheisyydessä olevia kehyskuntia. Alueet ovat keskittyneet Helsinki-Oulu -radan varrelle tai sen läheisyyteen. Lisäksi parhaassa viidenneksessä on pistemäisesti kuntia muilta alueilta.

Toiseksi parhaan viidenneksen kunnat sijaitsevat pääosin Etelä- ja Lounais-Suomessa sekä länsirannikolla Turun seudulta Oulun seudulle ulottuvalle rannikkovyöhykkeellä. Lisäksi joukossa on pistemäisesti kuntia mm. Lapista.

Kolmanneksi parhaan viidenneksen kunnat sijaitsevat mm. Kymenlaaksossa, Helsinki-Tampere-Turku -kasvukolmion keskellä, Pohjanmaiden sisäosissa ja suurimpien työssäkäyntialueiden reuna-alueilla. Kahden heikoimman viidenneksen kunnat sijoittuvat pääosin itäiseen, pohjoiseen ja keskiseen Suomeen. Poikkeuksen tähän muodostavat Kuopion, Joensuun, Jyväskylän, Rovaniemen ja Tunturi-Lapin seudut.

Julkaisu luettavissa tästä.

Tutkimuksen toteutus. Julkaisussa ”Yritysdynamiikka kuntien elinvoimatekijänä” käydään läpi Manner-Suomen kuntien (295) elinvoimaisuutta, yritysdynamiikkaa ja kasvupotentiaalia erilaisten tunnuslukujen näkökulmasta. Lisäksi selvitykseen on tiivistetty keskeiset havainnot 29 Suomen uusyrityskeskuksen toimintaympäristöanalyysistä, yrityskyselystä ja aluevaikuttavuuden laskentamallista. Julkaisun ovat kirjoittaneet Timo Aro, Susanna Haanpää ja Anna Laiho.

Lisätietoja: Toimitusjohtaja Susanna Kallama, Suomen Uusyrityskeskukset ry, p. 040 587 2445,  susanna.kallama@uusyrityskeskus.fi

Asiantuntija, VTT Timo Aro, Aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI, p. 045 657 7890, timo.aro@mdi.fi

#elinkeinopolitiikka #kaupungit #kunnat #yritykset

2 kommenttia

  1. p

  2. Timo Aro on käymässä vaaralliseksi. Muutaman muuttujan yksisilmäiset analyysit ja niiden pohjalta tehdyt pitkälle menevät johtopäätökset voivat johtaa harhaan. Nyt tarvittaisiin tutkijoita konsulttien ja median perässäjuoksijoiden tilalle.

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.