uutiset / 14.07.2018

Hallitus saa parhaat arvosanat turvallisuus- ja puolustuspolitiikassa, heikoimmat sote-asioissa

Kansalaisten mielestä maan hallitus on tähän mennessä onnistunut parhaiten turvallisuus- ja puolustuspolitiikassa (45 % erittäin tai melko hyvin), käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta. Lähes neljä viidestä (77 %) hallituspuolueiden kannattajasta ja vähintään joka kolmas (37 %) oppositioin tukija on tätä mieltä. Vain viidennes (19 %) ajattelee hallituksen epäonnistuneen.

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Heikoiten hallitus on kansalaisten mielestä onnistunut sosiaali- ja terveydenhuoltoon (58 %) sekä koulutukseen ja sivistykseen liittyvissä asioissa (53 %). Ainoastaan kuudesosa (15 %) kiittelee maan hallituksen toimia sote-asioissa. Myös hallituspuolueiden kannattajat ovat kriittisimpiä juuri näiden asioiden hoitoon.

Hallituksen toimia maan talouden hoidossa kiittelee kaksi viidestä (39 %) suomalaisesta. Reilu neljännes (29 %) antaa hallitukselle huonoja arvosanoja toimista maan talouden tilan parantamiseksi.

Vastaajien itsensä ja heidän perheidensä tarpeiden huomioonottamiseen on tyytyväisiä viidesosa (19 %) ja tyytymättömiä on lähes joka toinen (45 %). Noin neljännes (27 %) arvioi hallituksen onnistuneen tässä asiassa jotenkuten (ei hyvin, ei huonosti).

Kaikkien arvosanojen keskiarvo kertoo, että kansalaisista reilu neljännes (28 %) arvioi hallituksen onnistuneen vähintään melko hyvin, kaksi viidestä (39 %) on tyytymätön, ja noin neljännes (23 % ei hyvin eikä huonosti) arvioi hallituksen onnistuneen eri asioissa vähintään jollakin tavoin.

Hallitus saa yhdeksässä asiassa hieman paremman ja kahdessa hieman huonomman arvion kuin vuosi sitten. Aiempaa enemmän hyviä arvosanoja tulee maan talouskehityksestä, työllisyyden hoidosta ja hallituksen itselleen asettamien tavoitteiden. Hieman aiempaa enemmän tyytymättömyyttä kohdentuu sote-asioihin.

Oppositiopuolueiden kannattaja eivät jaa hallitukselle hyviä arvosanoja. Kuitenkin turvallisuus- ja puolustuspolitiikassa reilu kolmannes (37 %) oppositiopuolueiden tukijoista kiittelee maan hallitusta.

Keskustan kannattajat ovat läpi linjan kokoomuksen kannattajia tyytyväisempiä hallituksen onnistumiseen. Reilu kolmasosa (37 %) on tyytyväinen hallitukseen sote-asioissa ja kolmasosa (32 %) tyytymätön. Kokoomuksen kannattajista lähes kaksi viidestä (38 %) antaa huonon arvosanan sote-asioissa ja vain neljännes (26 %) hyvän.

Koko tutkimusosio luettavissa tästä.

Tutkimuksen toteutus

KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy. Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 2.-7.6 2018. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1 004. Vastaajat edustavat maamme 18 – 79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 040 057 0087.

#arvosanat #hallitus #kyselytutkimus #politiikka

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.