Valtuutettujen 25 kuntavaaliasian listan kärjessä, lähes sadan prosentin kannatuksella (98–94 %) ovat 1. kotikunnan talous ja velkaantuneisuus, 2. terveyspalvelut, 3. vanhustenhuolto, 4. työllisyys, 5. peruskoulut, 6. yrityspalvelut ja elinkeinojen kehittäminen, 7. lasten päivähoito.
Listan häntäpäässä puolet valtuutetuista ei pitänyt maahanmuuttoa tärkeänä teemana. Perussuomalaiset jakautuivat kahteen leiriin: kahdelle viidestä (39 %) se oli hyvin tärkeä ja kolmasosalle ei lainkaan tärkeä vaaliteema.
Kaikkein vähiten merkitystä kuntavaaleissa nähtiin kuntaliitoksilla (21 %). Valtuutetuista reilut kaksi kolmesta (71 %) ei pitänyt kuntaliitoksia tärkeinä. Kaksi kolmesta kokoomuksen, SDP:n, vihreiden, perussuomalaisten ja vasemmistoliiton sekä neljä viidestä RKP:n ja keskustan valtuutetusta oli tällä kannalla.
Suurimmat erot valtuutettujen näkemyksissä olivat häntäpäähän sijoittuneissa kunnallisten palvelujen kilpailuttamisessa ja ulkoistamisessa sekä kulttuuripalveluissa. Näitä puolet piti tärkeänä ja kolmannes ei.
Naisvaltuutetut korostivat miehiä selvästi enemmän ympäristö- ja luonnonsuojelun, kirjastopalveluiden, joukkoliikenteen, kulttuuripalvelujen ja sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta. Miehet puolestaan korostivat naisia enemmän valtion velkaantumista ja taloutta, palvelujen kilpailuttamista ja ulkoistamista.
Vanhimmat valtuutetut korostivat muita enemmän koronavirusepidemian torjuntaa, vanhustenhuoltoa, terveyspalveluita ja taloutta.
Lue koko tutkimusosio.
Tutkimuksen toteutus. KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiö teki marraskuussa 2020 kaupunkien ja kuntien valtuutetuille Webropol-kyselyn. Siihen vastasi 1362 valtuutettua Suomen 8999 valtuutetusta. Vastausprosentti oli 15,1 %. Virhemarginaali koko aineistosta on suuntaansa 2,7 prosenttiyksikköä.
Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 0400 570 087.
Kommentit