uutiset / 04.06.2021

Suomalaisten enemmistö suhtautuu toiveikkaasti henkilökohtaiseen tulevaisuuteen

Enemmistö suomalaisista on luottavainen omaan (61 %), Suomen (55 %) ja kotikunnan (53 %) tulevaisuuteen, käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön kansalaisten optimismia ja pessimismiä selvittäneessä kansalaiskyselyssä. Lähes joka toinen suhtautuu toiveikkaasti myös mahdollisuuksiin tehdä mielekästä työtä (48 %) ja ihmisten kykyyn tulla säällisesti taloudellisesti toimeen (45 %). Vastapainona lähes joka toinen (45 %) suhtautuu pessimistisesti ihmisten luottamukseen politiikkaan.

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Heikommin koulutetut, työntekijät ja pienempituloiset ovat keskimäärää useammin pessimistisiä. Korkeasti koulutetut ja hyväosaiset ovat pääsääntöisesti optimistisempia. Miehet suhtautuvat naisia pessimistisemmin tulevaisuuteen.

Kokoomuksen ja vihreiden kannattajat luottavat siihen, että ihmisillä on vastaisuudessa mahdollisuuksia tulla säällisesti taloudellisesti toimeen ja tehdä mielekästä työtä.  SDP:n tukijat ovat keskimäärää toiveikkaampia ihmisten vaikutusmahdollisuuksien, toimeentulon ja työn osalta. Keskustan kannattajat luottavat myös ihmisten mahdollisuuksiin tulla vastaisuudessa toimeen, mutta etenkin kotikunnan tulevaisuuteen suhtaudutaan toiveikkain mielin. Vasemmistoliiton tukijat luottavat Suomen tulevaisuuteen, mutta monet muut asiat epäilyttävät, etenkin suhde yrityksiin. Perussuomalaisten tukijoiden näkemykset painottuvat pessimismin suuntaan kaikissa asioissa lukuun ottamatta arviota henkilökohtaisesta tulevaisuudesta.

Kokonaisuudessa tarkasteltuna optimistisimpia ovat vihreiden ja kokoomuksen tukijat. Perussuomalaisten ja niiden, jotka eivät äänestä, kokonaislukema painuu pakkasen puolelle.

Lue koko tutkimusosio.

Tutkimuksen toteutus. KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy. Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 9.–15.4 2021. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1035. Vastaajat edustavat maamme 18–79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on koko aineiston tasolla suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 0400 570 087

 

#gallup #kansalaiset #kansalaiskysely #kansalaistutkimus #kysely #toiveikkuus #tulevaisuus

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.