uutiset / 21.01.2016

Neljä kymmenestä on tyytyväinen palvelujen valinnanvapauteen

Neljä kymmenestä (42 %) on erittäin tai melko tyytyväinen hallituksen linjaukseen palveluiden valinnanvapaudesta, käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta.

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Avoimen tyytymättömiä on varsin vähän (16 %). Monet kansalaiset suhtautuvat neutraalisti (23 %) tai eivät osaa sanoa (19 %) mielipidettään. Koko tutkimus liitteenä.

Selvä enemmistö kokoomuksen (73 %) ja keskustan (62 %) ja kannattajista on tyytyväinen palveluiden valinnanvapautta koskevaan linjaukseen. Palveluiden valinnanvapaus ei aiheuta suurta närkästystä edes oppositiopuolueiden kannattajien keskuudessa. Kriittisimpiä olivat vasemmistoliiton ja SDP:n kannattajat.

Lähes kolmannes (30 %) ilmoittaa olevansa erittäin tai melko hyvin perillä valinnanvapautta koskevasta uudistuksesta. Tätä suurempi joukko (39 %) ilmoittaa tietämyksensä enemmän tai vähemmän heikoksi. Reilu neljännes (28 %) arvioi tietävänsä asiasta jotakin.

Keskustan ja kokoomuksen kannattajista lähes joka toinen arvioi olevansa hyvin perillä hallituksen valinnanvapautta koskevasta ratkaisusta. Perussuomalaisten, SDP:n ja vihreiden kannattajista puolestaan joka toinen katsoo tietämyksensä heikoksi.

Hyvä tietämys valinnanvapautta koskevasta uudistuksesta on yhteydessä tyytyväisyyteen. Palveluiden valinnanvapautta koskevasta uudistuksesta hyvin perillä olevista kaksi kolmesta on tyytyväinen ratkaisuun. Huonosti tietävien keskuudesta tällaisia löytyy vain neljännes.

Marraskuussa hallitus sopi, että Suomeen säädetään valinnanvapauslainsäädäntö. Sen myötä jokainen voi itse valita, käyttääkö sosiaali- ja terveyspalveluissa julkista, yksityistä tai kolmannen sektorin tuottajaa.

KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti TNS Gallup Oy.
Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 28.11.-4.12 2015. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1.149. Vastaajat edustavat maamme 18 – 75 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuunottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 0400-570087
Aineisto: Neljä kymmenestä tyytyväinen palvelujen valinnanvapautta koskevaan linjaukseen

#gallup #kansalaiset #palvelut #valinnanvapaus

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.