uutiset / 09.07.2015

Hallituksen säästöt siedetään

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Kansa sietää hallituksen säästöt, käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön kansalaistutkimuksesta. Tutkimus on luettavissa täältä.

Tutkimus julkaistiin kokonaisuudessaan Porin Suomi Areenan avauksessa 13.7.2015 klo 10.30 ja sen jälkeen pidettävässä KAKS:n paneelissa ’Hallitus vs. oppositio – kesäterät esiin’. Tentattavina olivat Matti Vanhanen (kesk), Ari Jalonen (ps), Antti Lindtman (sd) ja Outi Alanko-Kahiluoto (vihr).

Subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaaminen silloin kun toinen vanhemmista hoitaa perheen toista lasta tai toinen vanhemmista työtön (64 %), päivä- ja rikesakkojen kaksinkertaistaminen (64 %) ja kehitysyhteistyömäärärahojen leikkaaminen (56 %) saavat enemmistön suoran kannatuksen.

Merkillepantavaa tuloksissa on se, että yhtä lukuun ottamatta kaikki säästökohteet ovat sellaisia, joita jos ei kannateta, niin voitaisiin ainakin sietää eli hyväksyä. Asioihin, jotka enemmistö voisi hyväksyä, kuuluvat elinkeinoelämän tukien leikkaaminen (79 %), päivähoitomaksujen korottaminen kautta linjan tai uuden ylimmän maksuluokan käyttöönotto (77 %) sekä sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakasmaksujen korottaminen (77 %). Myös lääke- ja sairausvakuutuksen korvauksien leikkaaminen (64 %), ansiosidonnaisen työttömyysturvan ja vuorotteluvapaan rajaaminen (64 %), korkeakoulujen indeksikorotusten jäädyttäminen (68 %) ja yli 3-vuotiaiden ryhmäkokojen kasvattaminen päivähoidossa (62 %), ovat siedettävien listalla.

Hankalin asia näyttää olevan opintotuesta leikkaaminen, jota kuitenkin likimain joka toinen (49 %) kannattaa tai olisi valmis hyväksymään. Vajaat puolet väestöstä ei suostuisi opintuen leikkaamiseen missään olosuhteissa (46 %).

Hallituspuolueiden kannattajat voivat hyväksyä kaikki säästökohteet, opposition tukijat suurimman osan puoluekanta on yhteydessä suhtautumiseen hallituksen suunnittelemiin säästöihin. Hallituspuolueiden kannattajat ovat valmiita hyväksymään (sietämään) kaikki esitetyt säästöt.

Oppositiopuolueiden kannattajat eivät suinkaan torju kaikkia esitettyjä säästöjä. Enemmistö oppositiopuolueiden kannattajista suhtautuu yksiselitteisen kielteisesti kahteen säästökohteeseen kahdestatoista. Nämä ovat lapsilisän ja opintotuen indeksisidonnaisuuden lakkauttaminen sekä opintotuen leikkaaminen. Oppositiopuolueiden kannattajat ovat valmiita hyväksymään etenkin elinkeinoelämän tukien leikkaamisen, subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaamisen, rikesakkojen korottamisen sekä kehitysyhteistyömäärärahoista nipistämisen.

Pääministeri Juha Sipilän hallituksen ohjelman pyrkimyksenä on Suomen talouden tasapainottaminen. Ohjelma sisältää erilaisia säästöjä ja veroratkaisuja. Teemaan liittyen vastaajille esitettiin lista hallituksen kaavailemista säästöistä ja niiden suuruusluokka. Tehtävänä oli jokaisen osalta erikseen ilmoittaa, kannattaako toimenpidettä, hyväksyykö sen vaikka ei kannata vai ei voi hyväksyä missään olosuhteissa.

KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti TNS Gallup Oy. Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 5.-11.6 2015. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1.001. Vastaajat edustavat maamme 18 – 75 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuunottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä
suuntaansa.

Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 0400-570087

 

Jaa

 

#gallup #kansalaiset

3 kommenttia

  1. Ei kerro totuutta tilanteesta. Ei kysytty koko kansalta.

  2. Nyt kun lähettämäni kommentti on ”jonoutettu moderointia varten”, esitän nöyränä toiveena, että harkitsisitte em. asian esittämistä suomen kielellä.

  3. Jos haluttaisiin lisätä ymmärrettävyyttä ja selkeyttä, tämä KAKS olisi voinut kirjoittaa esimerkiksi näinkin: ”KunnallisAlan KehittämisSäätiö”n j.n.e. Typeristä ja käsittämättömistä lyhenteistä olemme toivoakseni jo kaikki saaneet tarpeeksemme.
    Tässä artikkelissa tosin tämä KAKS oli kuitenkin varsin helposti ymmärrettävässä muodossa esillä.

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.