Kuva: Pixabay uutiset / 24.02.2021

SDP:n vaalilupauksiin uskotaan eniten

SDP:n vaalilupauksiin uskotaan eniten (43 % uskoo täysin tai jossain määrin puolueen vaalilupauksiin), käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta. Seuraavan suhteellisen tasavahvan ryhmän, muodostavat kokoomus (37 %), vihreät (36 %), keskusta (35 %), vasemmistoliitto (34 %) ja RKP (33 %). Perussuomalaisten (30 %) ja kristillisdemokraattien (29 %) lupauksiin luottaa alle kolmannes. Liike Nytin lupauksiin luottaa reilu viidennes (22 %).

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Kansalaisista alle kolmasosa (31 %) uskoo täysin tai jossain määrin puolueiden vaalien alla antamiin lupauksiin.  Enemmistö (56 %) ei luota juurikaan tai ei lainkaan. Luottamus puolueiden vaalilupauksiin on lisääntynyt vuodesta 2018 kymmenellä prosenttiyksiköllä.

Perussuomalaiset (+ 12 prosenttiyksikköä) ja keskusta (+9 prosenttiyksikköä) ovat kohentaneet eniten luottamuspääomaansa kansan keskuudessa vuodesta 2018. SDP:n (+4 prosenttiyksikköä) ”katu-uskottavuus” on lisääntynyt aiemmasta. RKP:n (- 6 prosenttiyksikköä) ja kristillisdemokraattien (-5 prosenttiyksikköä) vaalilupauksiin luottavien osuus on vähentynyt viimeksi kuluneen parin vuoden aikana. Kokoomuksen, vihreiden ja vasemmistoliiton lukemat ovat kutakuinkin ennallaan.

Oman puolueen vaalilupauksiin uskovat vahvimmin vasemmistoliiton (38 %) ja perussuomalaisten (37 %) tukijat.  Vihreiden kannattajien keskuudessa on vähiten täysillä puolueen lupauksiin uskovia (20 %). Sen sijaan vihreiden kannattajista joka toinen (49 %) uskoo yleisesti puolueiden vaalilupauksiin. Kaikkein epäilevimpiä yleensä vaalilupauksiin ovat perussuomalaisten kannattajat. He eivät luota kuin korkeintaan oman puolueensa lupauksiin.

Koulutustaso on yhteydessä luottamukseen. Koulutuksen kohotessa usko puolueiden lupauksiin lisääntyy. Toisaalta korkeasti koulutetuistakin vain reilu kolmannes (36 %) luottaa jollakin tavoin puolueiden antamiin lupauksiin.

Lue koko tutkimusosio.

Tutkimuksen toteutus. KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy. Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 28.11–3.12 2020. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1 049. Vastaajat edustavat maamme 18–79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on koko aineiston tasolla suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 0400 570 087.

 

Vuoden 2018 gallup vaalilupauksista:

RKP:n vaalilupauksiin uskotaan eniten – perussuomalaisten vähiten

#gallup #kansalaistutkimus #kuntavaalit #kysely #puolueet #vaalilupaukset #vaalit

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.