uutiset / 07.07.2018

RKP:n vaalilupauksiin uskotaan eniten – perussuomalaisten vähiten

Kansalaiset luottavat eniten RKP:n vaalilupauksiin (39 % uskoo täysin tai jossain määrin puolueen vaalilupauksiin), käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta. RKP on luotetuin puolue, koska siihen kohdentuu vähiten epäluottamusta (41 %).

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Seuraavina vaalilupausten luotettavuudessa tulevat käytännössä tasatuloksella SDP (39 % uskoo vähintään jossain määrin), vihreät (38 %) ja Kokoomus (38 %). Seuraavan ryhmän muodostavat kristillisdemokraatit (34 %) ja vasemmistoliitto (32 %). Keskustan lupauksiin luottaa joka neljäs (26 %). Jaettu viimeinen sija on sinisellä tulevaisuudella (18 %) ja perussuomalaisilla (18 %), joiden lupauksiin luottaa lähes joka viides.

Merkillepantavaa tuloksissa on se, että kaikkiin puolueisiin kohdentuu enemmän epäuskoa kuin luottamusta. Kun lasketaan vaalilupauksiin uskovien ja ei-uskovien erotus on tämä vaalilupauksiin ei-uskovien järjestys seuraava: RKP -2 %, SDP -10 %, vihreät -12 %, kokoomus -13 %, kristillisdemokraatit -17 %, vasemmistoliitto -22 %, keskusta -35 %, sininen tulevaisuus -48 % ja perussuomalaiset -52 %.

Perussuomalaisten kannattajat uskovat eniten puolueensa vaalilupauksiin. Heistä lähes kolmannes (31 % luottaa täysin puolueen vaalitäkyihin. Myös vasemmistoliiton kannattajien keskuudessa on muiden puolueiden kannattajia enemmän oman puolueen lupauksiin täysin luottavia (28 %). SDP:n tukijoiden keskuudessa on vähiten täysillä puolueen lupauksiin uskovia (16 %).

Kaksi kolmasosaa suomalaisista ei luota puolueiden vaalilupauksiin

Luottamus puolueiden vaalilupauksiin yleensä on kansalaisten keskuudessa hyvin vähäistä. Kansalaisista vain viidesosa (21 %) uskoo täysin tai jossain määrin puolueiden vaalien alla antamiin lupauksiin.  Selvä enemmistö (66 %) ei luota juurikaan tai ei lainkaan.

Usko puolueiden viljelemiin lupauksiin on ikäsidonnaista. Ikääntyneiden keskuudessa lähes kolmannes (30 %) uskoo ainakin jonkin verran, kun nuorista vain kuudesosa (16 %).

Koulutustaso on yhteydessä luottamukseen. Koulutuksen kohotessa usko puolueiden lupauksiin lisääntyy. Toisaalta korkeasti koulutetuistakin vain reilu neljännes (28 %) luottaa jollakin tavoin puolueiden antamiin lupauksiin.

Keskustan kannattajista lähes joka toinen (46 %) uskoo yleisesti puolueiden vaalilupauksiin. Kaikkien muiden puolueiden tukijoiden selvä enemmistö on epäuskoinen. Kaikkein epäileväisimmät löytyvät perussuomalaisten kannattajien keskuudesta. He eivät luota kuin korkeintaan oman puolueensa lupauksiin.

Koko tutkimusosio luettavissa tästä.

Tutkimuksen toteutus

KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy. Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 2.-7.6 2018. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1 004. Vastaajat edustavat maamme 18 – 79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 040 057 0087.

#luottamus #puolueet #vaalilupaukset

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.