Tutkimuksessa selvitettiin asukasliikkeiden ja -aktiivien kokemuksia vaikuttamisesta kunnalliseen päätöksentekoon.
Asukasaktivismin taustalla on usein pettymys poliittisten päättäjien ja virkamiesten kykyyn vastata asukkaiden arjessaan kokemiin ongelmiin. Kokemusten mukaan kuntalaisia kyllä kuullaan lain määräämällä tavalla, mutta varsinaisessa päätöksenteossa asukkaiden tieto ja näkemykset sivuutetaan.
Silloin kun perinteistä kuntademokratiaa pidetään toimimattomana asukasaktiivit keskittyvät tekemiseen ja vaikuttamiseen erilaisten kehittämisprojektien kautta. Asukasliikkeistä onkin tullut ihmisille tapa vaikuttaa itseään koskeviin asioihin.
Onko aluehallintouudistus unohtamassa lähidemokratian?
Tutkimuksessa kysytään, mitä tapahtuu asukkaiden toiminta- ja vaikutusmahdollisuuksille uudessa aluehallintomallissa, jossa kuntien tehtäväkenttä kaventuu oleellisesti ja jossa merkittävistä suunnitelmista, hankkeista ja palveluista päätetään kaukana asukkaista maakuntatasolla.
– Maakuntavaltuustot valitaan vaaleilla, mutta miten todellinen, vaikuttava lähidemokratia taataan vaalien välillä?
– Maakuntavaalit eivät riitä takaamaan uuden järjestelmän toimivuutta, varsinkin kun tiedossa on, että vaaliosallistumisen merkitys on jatkuvasti vähentynyt, Tiina Rättilä ja Jarmo Rinne muistuttavat.
Lisätietoja:
Tiina Rättilä, 0400-853789
Jarmo Rinne, 044-5900300
Kommentit