uutiset / 15.11.2021

Juha Kuisman ja Pekka Saurin tulevaisuuskirja: Etätyö ja monipaikkaisuus Suomessa

Juha Kuisma: Koko maan kattavan kuituverkon rakentaminen olisi merkittävin tasa-arvopolitiikan ja aluepolitiikan teko.

Pekka Sauri: En odota näkeväni kaupungistumistrendin hiipumista lähivuosikymmeninä.

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Kunnallisalan kehittämissäätiö (KAKS) julkaisi Polemia -sarjassaan maanantaina 15.11. tietokirjailija Juha Kuisma ja FT Pekka Saurin yhteisen dialogikirjoituksen: Etätyö ja monipaikkaisuus Suomessa

Juha Kuisma: Koko maan kattavan kuituverkon rakentaminen olisi merkittävin tasa-arvopolitiikan ja aluepolitiikan teko, mitä julkinen valta voisi koko maan kehityksen hyväksi tehdä, sanoo tietokirjailija Juha Kuisma. Tavoitteena se vastaa Suomen historiassa toteutettua ratateiden rakennusta sekä sodan jälkeistä sähköistämistä. Hidastelu tai vastustus tässä asiassa on luokkayhteiskunnan rakentamista. Hän toivoo, että EU:n ns. elvytyspaketin rahoja käytetään mahdollisimman paljon tähän tarkoitukseen.

Etätyö on osa EU:n koheesioperiaatteen ydintä. Yhteiskunnan kannattaa edistää etätyötä pienin porkkanoin mm. ilmastonmuutoksen torjumiseksi ja yleisen resilienssin takia. Näihin kaikkiin optioihin tarvitaan koko maan kattavaa optisen kuidun verkkoa.

Kuisman mukaan etätyö on muuttumassa poliittiseksi kysymykseksi. Koska etätyö laajentaa ihmisen aidon vapauden aluetta. Sitä tulisi edistää jo pelkästään eettisin perustein. Sen edistäminen on meille kaikille humaani, perustuslaillinen velvoite. Etätyökulttuuri ei kysy, sijoittuuko toimija maalle, kaupunkiin, saaristoon, tuntureille tai toiseen maanosaan. Näin etätyöhön sisältyy kokonaan uuden yhteiskuntamallin avain. Kun tämä oivalletaan, se tulee mullistamaan mm. kaavoituksen, liikenneratkaisut sekä verotuksen.

Pekka Sauri: Mukana kulkeva älyteknologia vapauttaa tietotyöläisen ajasta ja paikasta ja luo edellytyksiä monipaikkaiselle elämälle. On esitetty toiveita siitä, että tämä ilmiö hidastaisi muuttovirtaa maaseudulta kaupunkeihin. En odota näkeväni kaupungistumistrendin hiipumista lähivuosikymmeninä.

Etätyöinnostuksessa kannattaa pitää mielessä, että suuri tai peräti suurin osa työstä on edelleen aikaan ja paikkaan sidottua: sosiaali- ja terveystoimi, vähittäiskauppa, rakentaminen ja liikenne ovat esimerkkejä tästä. Erityisesti on pidettävä huolta siitä, ettei yhteiskuntaan pääse syntymään digitaalista kahtiajakoa, jossa korkeakoulutetut ja paremmin ansaitsevat asiantuntijat vapautuvat ajan ja paikan kahleista ja vähemmän koulutetut ja ansaitsevat jäävät edelleen aika- ja paikkariippuvaisiksi. Uuden tieto- ja viestintäteknologian pitää tuoda hyötyjä myös jälkimmäiselle ryhmälle.

Etä- ja lähityön suhde tulee myös tieto- ja viestintäammateissa asettumaan jonkinlaiseksi hybridimalliksi. Malli tulee todennäköisesti vaihtelemaan toimialoittain, työpaikoittain ja peräti yksilöittäin. Tämä tarkoittaa itseohjautuvuuden lisääntymistä, joka vuorostaan edellyttää uudenlaista johtamista, Sauri kiteyttää.

Julkaisun pääset lukemaan täältä: Polemia 121.pdf

#etätyöskentely #julkaisu #julkaisut #Polemia #tulevaisuus

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.