uutiset / 02.03.2017

Kuntajohtajat eivät käytä sosiaalista mediaa työvälineenä

Kuntajohtajat kokevat sosiaalisen median vieraana ja arvaamattomana ympäristönä, jota on vaikea hallita. Vain harva kuntajohtaja on ottanut sen omaksi työvälineekseen. Näin kiteyttävät Antti Syväjärvi ja Jaana Leinonen juuri valmistuneen Lapin yliopiston hallintotieteen ja oikeusinformatiikan yhteistyönä tekemän tutkimuksen kuntajohtajien suhtautumisesta sosiaaliseen mediaan. Tutkimusta rahoitti KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiö.

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Kuntaorganisaatioissa sosiaalisen median hyödyntämistä leimaa koordinoimattomuus. Lisäksi sosiaalisen median viestinnällisen asema on kunnissa strategisesti heikko. Konkreettiset hyödyntämismahdollisuudet ja -tavat ovat niin kunnille kuin kuntajohtajillekin vielä epäselviä.

– Lainsäädännöllisten raamien hahmottaminen erilaisissa sosiaalisen median tilanteissa on kuntajohtajille haastavaa. Lisäksi he kokevat epävarmuutta omasta lainsäädännön tuntemuksestaan, tutkijat Anu Puikkonen ja Rauno Korhonen sanovat.

Kuntajohtajat pitävät omaa sosiaalisen median viestintä- ja vuorovaikutusosaamistaan riittämättömänä. Heidän tulisi perehtyä sosiaaliseen mediaan, ja ennakkoluulottomasti hyödyntää sosiaalisen median tarjoamat mahdollisuudet itselle ja omalle kuntaorganisaatiolle.

Tämä edellyttää realistista suhtautumista sosiaaliseen mediaan sekä alan viestintä- ja vuorovaikutusosaamista sekä lainsäädännön tuntemusta. Myös hyvät esimerkit, suunnitelmallisuus sekä sosiaalisen median käyttöä edistävä toimintakulttuuri tukisivat kuntajohtajien vihkiytymistä sosiaaliseen mediaan, tutkijat toteavat.

Sosiaalinen media kuntajohtamisessa -tutkimuksessa tarkastellaan suomalaisten kuntajohtajien suhdetta sosiaaliseen mediaan: miten sitä käytetään ja mitkä tekijät edistävät sosiaalisen median hyödyntämistä osana kuntajohtamista. Tutkimushanke toteutettiin Lapin yliopistossa hallintotieteen ja oikeusinformatiikan yhteistyönä. Hankkeen rahoitti Kunnallisalan kehittämissäätiö.

Antti Syväjärvi, Jaana Leinonen, Anu Pruikkonen & Rauno Korhonen: Sosiaalinen media kuntajohtamisessa. Kunnallisalan kehittämissäätiö. Tutkimusjulkaisu -sarjan julkaisu nro 101. Otavan kirjapaino. Keuruu.

Tutkimus luettavissa täältä.

Lisätietoja:

Prof. Antti Syväjärvi, Lapin yliopisto, 0400 606 244, antti.syvajarvi(at)ulapland.fi

Tutkija Jaana Leinonen, Lapin yliopisto, 040 484 4224, jaana.leinonen(at)ulapland.fi

#kuntajohtaminen #some #viestintä

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.