uutiset / 07.08.2015

Kuntien sosiaalityö pirstaloitunut

Tutkimuksen mukaan kuntien sosiaalityön ongelmana on palvelujärjestelmän pirstaloituneisuus. Usein luottamushenkilöt, asiakkaat, eikä aina kunnan työntekijätkään tiedä, miten asiakkaalle pitäisi järjestää hänelle kuuluvat palvelut.

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti
 Tutkijoiden mukaan tämän ongelman voi poistaa niin, että palvelujärjestelmän ja palveluiden suunnittelussa ja käytännöissä otetaan lähtökohdaksi asiakas, ei organisaatio.

KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksessa Poistaako sosiaalityö huono-osaisuutta korostetaan, että tulevaisuudessakin sosiaalityö voi vähentää huono-osaisuutta jos asiakkaat otetaan mukaan suunnittelemaan omaa tulevaisuuttaan ja palveluita. Tutkimuksessa esitetään käytännön keinoja asiakkaan voimavaroista ammentavaan työskentelyyn. Tässä tutkimuksessa tarkasteltiin kunnallista sosiaalityötä Seinäjoella, Tuusulassa ja Vantaalla.

Tutkimuksen ovat tehneet Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkijat Paula Saikkonen, Sanna Blomgren, Pekka Karjalainen ja Minna Kivipelto.

Parhaimmillaan muutos antaa ihmiselle nopeamman mahdollisuuden päästä kunnan sosiaalityöntekijän tai sosiaaliohjaajan luo. Hyvin toteutettu muutos parantaa myös toimeentulotukeen liittyvää palvelua. Pahimmillaan ihmiset eivät löydä tai eivät osaa hakea tarvitsemiaan sosiaalipalveluita tai etuuksia.

Tutkijoiden mukaan sosiaalityön asiakkaalla tulisi olla mahdollisuus hyödyntää missä tahansa palveluissa yhtä henkilökohtaista asiakassuunnitelmaa, eikä niin että eri palveluissa suunnitelma tehdään kokonaan uudelleen.

Sosiaalityön palveluiden vaikuttavuudesta on saatava systemaattisesti tietoa asiakastietojärjestelmistä. Systemaattisesti kootun tiedon perusteella sosiaalityötä voidaan parantaa sekä asiakkaan että järjestelmän näkökulmista. Tutkijoiden mukaan kuntapäätöksenteossa toimeentulotuen myöntäminen tunnetaan hyvin, mutta sosiaalityö ja sen vaikutukset valitettavan huonosti.

Lisätietoja:

Tutkimuspäällikkö Minna Kivipelto (THL) 029 524 7760

 

Jaa

 

#henkilöstö #sosiaalityö #tutkimus

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.