Tourulan avovankila on saanut poikkeuksellisen paljon vastustusta. / 02.01.2017

Avovankila kuumentaa tunteita Jyväskylässä

Uuden vankilakampuksen suunnittelu Jyväskylän keskustan kupeeseen on aiheuttanut kaupungissa odotettua suuremman vastustuksen.

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Vankilaa vastustava kansalaisadressi sai jo kampuksen asemakaavan luonnosvaiheessa yli 1500 allekirjoitusta. Jyväskylän mittakaavassa luku on poikkeuksellisen suuri.

Avovankilan ja yhdyskuntaseuraamustoimiston sisältävä vankilakampus on tarkoitus rakentaa Jyväskylän Tourulaan, aivan kaupungin keskustan viereen. Avovankilassa olisi paikkoja 60 vangille. Nykyinen avovankila sijaitsee Laukaassa, noin 20 kilometrin päässä Jyväskylästä. Yhdyskuntaseuraamustoimisto on jo nyt Jyväskylän keskustassa.

Laukaan avovankilan ja Jyväskylän yhdyskuntaseuraamustoimiston johtaja Tuula Tarvaisen mukaan moni asia puoltaa sitä, että vankilakampus olisi hyvä rakentaa Jyväskylään. Laukaan kiinteistö pitäisi peruskorjata, eikä yli viidenkymmenen rakennuksen kompleksi ole enää vankilaksi tarkoituksenmukainen. Yleinen näkemys Rikosseuraamuslaitoksessa on, että vankiloita ei haluta eristää muun yhteiskunnan ulkopuolelle.

– Avovankilan tavoite on luoda vangille polkuja siviiliin ja vapauteen. Palvelut ja yhteistyökumppanit ovat lähempänä, kun siirrymme Jyväskylään, Tarvainen selittää.

Vankilakampuksen vastustajat pelkäävät rikollisuuden, varsinkin väkivaltarikosten ja huumeiden myynnin, lisääntyvän Tourulan alueella. Paljon käytetty perustelu on ollut myös se, että kaupunkilaiset itse haluaisivat alueelle mieluummin puiston kuin vankilan.

Avovankilan johtaja Tarvaisen mielestä pelko rikollisuuden lisääntymisestä on turha.

– Käytännössähän alueesta tulee Jyväskylän turvallisin, hän sanoo viitaten vartiointiin, joka on avovankilassa ympärivuorokautista.

Tarvainen näkee vankilakampuksen siirtämisessä monta hyvää puolta vankien kannalta. Esimerkiksi vankien opiskeluinto todennäköisesti kasvaa, sillä kulkuyhteydet Laukaasta ovat olleet heikot.

Avovankilassa tuomion suorittaminen eroaa paljon suljetussa vankilassa olemisesta. Laukaan avovangeista kolmasosa käy vankilan ulkopuolella töissä tai opiskelemassa, vaikka suorittavatkin vankeusrangaistusta. Viime vuosina Laukaan avovankilasta on suoritettu opintoja esimerkiksi fysiikan ja kemian opintoja yliopistossa ja rakennusalan opintoja ammattiopistossa. Lisäksi lähes joka toinen vapautuu valvotun koevapauden kautta. Iso osa avovangeista liikkuu siis jo nyt yhteiskunnassa aivan normaalisti, kuten kuka tahansa meistä.

Lopullinen päätös avovankilan rakentamisesta on kaavamuutoksen takana. Asemakaava on nyt asetettu nähtäville, ja siitä pyydetään viranomaislausuntoja. Lopullisen päätöksen asemakaavan hyväksymisestä tekee kaupunginvaltuusto. Jos kaavasta ei valita, kampuksen rakentaminen on tarkoitus aloittaa vuonna 2017.

Ylen uutinen aiheesta 23.11.2018: Laukaan avovankilan muutto Tourulaan varmistui – KHO ei myöntänyt asukkaille valituslupaa

Tourulan vankilakampuksen etenemistä voi seurata Rikosseuraamuslaitoksen kotisivuilta.

#äänestys #avovankila #sosiaalityö #vankila

3 kommenttia

  1. Vangit voi treenata ihmisiksioloa kauempana, ei kaupungin keskustassa. Onko kukaan kysyny vangeilta, miltä tuntuisi olla negajulkkis pyörimässä cityssä? Tai nololta, häpeilevältä omaiselta, joka luikkisi vankilaan tapaamiskäynnille? Eiköhän ole heillekin parempi liikkua hieman kauempana ihmisvirroista. Se on inhimillisyyttä!

  2. Avovankila ei tosiaankaan kuulu kaupungin keskustaan! Kaavoittaja ja kaupunki houkutelkoon alueelle fiksuja firmoja, jotka työllistävät asukkaita sekä kohottavat kaupungin imagoa. Alueen asukkaita on kuunneltava ja heidän mielipiteensä on otettava huomioon. Emme halua tällaista toimijaa elinympäristöömme!

  3. Tarvainen ei o reilusti kertonu millaista porukkaa avovankilassa on. Vankeja, rikollisia, Suomen lakia rikkoneita, rangaistustaan suorittavia. He siis eivät ole ”vain” niitä lippuja ja lappuja täyttäviä ”ketä tahansa meistä”. Vasta oli tiedotusvälineissä, että Laukaan avovankilasta karkasi s-2015 sarjakuristaja, joka jouluna-2016 vapautui ko. vankilasta. Siis, porukka ei ole tikkaripihistäjä-mummoja tms. pyhäkoululaisia, vaan em. henkilökin oli poliisin arvion ja tiedotuksen mukaan erittäin vaarallinen karatessaan! Avovankilassa on tiedotusvälineiden mukaan esim. murhaajia, ja saman rikoksen uusijoita. Emme todellakaan halua Jyväskylään mihinkään kohtaa Laukaan avovankilaa siirrettäväksi. Laukaa tai Keuruu on ilmaissut halunsa vankilan sijoittamiseen. Vankilan paikka ei ole kaupungin keskustassa!

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.