uutiset / 12.06.2018

Vaalien tärkeysjärjestys: eduskunta-, kunnallis-, maakunta- ja eurovaalit

Yhdeksän kymmenestä (88 %) suomalaisesta pitää eduskuntavaaleissa äänestämistä vähintään melko tärkeänä. Kuusi seitsemästä (84 %) puolestaan kokee kuntavaaleissa äänestämisen tärkeänä. Maakuntavaaleissa (71 %) äänestäminen on kansalaisten mielestä hieman tärkeämpää kuin eurovaaleissa (67 %) äänestäminen.

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Eduskuntavaaleissa äänestämisen tärkeys kasvaa iän myötä alle 30 -vuotiaista (82 %) yli 60 -vuotiaisiin (95%). Yleisesti hyvin toimeentulevat ovat aktiivisempia. Puolueittain eduskuntavaaleissa tärkeäksi äänestämisen kokeminen vaihtelee perussuomalaisten (87% pitää vähintään tärkeänä) ja kokoomuksen (97%) välillä.

Kuntavaalien äänestämisen tärkeyttä korostivat eniten keskustan (94%), kokoomuksen (93%) ja kristillisdemokraattien (93%) kannattajat. Perussuomalaisista äänestämistä piti tärkeänä neljä viidestä (81%).

Keskustan (88%), vihreiden (77%), kokoomuksen (76%), kristillisdemokraattien (76%), SDP:n (75%), vasemmistoliiton (75%), RKP:n (72%) ja perussuomalaisten (69%) kannattajista vähintään seitsemän kymmenestä kokee äänestämisen maakuntavaaleissa tärkeäksi. Äänestysinto kasvaa iän myötä alle 30 -vuotiaista (67%) yli 60-vuotiaisiin (78%).

Maakuntavaaleissa äänestämistä pitävät eurovaaleja hieman tärkeämpänä keskustan, perussuomalaisten, SDP:n, vasemmistoliiton, kristillisdemokraattien ja muiden puolueiden (mm. Siniset) kannattajat. Vihreillä puntit ovat tasan. Kokoomuksen ja RKP:n kannattajat puolestaan kokevat eurovaaleissa äänestämisen hieman maakuntavaaleja tärkeämpänä.

Eurovaaleissa innokkaimpia äänestäjiä ovat kokoomuslaiset (81%) ja RKP:n (78%) kannattajat. Pienintä into on perussuomalaisilla (58%).

Yli puolet suomalaisista haluaisi valita maakuntajohtajan (53%) ja kuntajohtajan (55%) suorassa kansanvaalissa

Maakuntajohtajan suorasta vaalista ovat kiinnostuneet eniten perussuomalaisten (64%), kristillisdemokraattien (61%), vasemmistoliiton (59%) ja keskustan (58%) kannattajat. Muut puolueiden kannattajista reilu puolet on tällä kannalla.

Kuntajohtajan suoran vaalin haluavat pontevimmin perussuomalaiset (64%), kristillisdemokraatit (61%) ja vasemmistoliittolaiset (61%). Pienintä kiinnostus on vihreillä (48%) ja RKP:lla (52%).

Aloiteoikeutta maakuntaa koskevissa asioissa pitää tärkeänä seitsemän kymmenestä (71%). Tärkeintä se on keskustan (81%) ja vasemmistoliiton (81%) kannattajille. Tämäkin asia on muita vähemmän kiinnostava RKP:n (57%) kannattajille.

Jo nykyisin käytössä olevaa kansalaisaloitetta lain säätämiseksi eduskunnassa pitää tärkeänä kolme neljästä (76%) suomalaisista. Erityisesti sitä korostavat vasemmistoliiton (91%), vihreiden (89%), SDP:n (84%) ja perussuomalaisten (82%) kannattajat. Vähiten tärkeä se on keskustan (69%) kannattajille.

Koko tutkimusosio luettavissa tästä.

Tutkimuksen toteutus

KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy. Tutkimusaineisto on koottu internetpaneelissa toukokuussa 2018. Haastatteluja tehtiin 6.193. Vastaajat edustavat maamme 18 – 79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on noin yksi prosenttiyksikkö suuntaansa.

Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 040 057 0087.

#eduskuntavaalit #eurovaalit #kunnallisvaalit #maakuntavaalit #vaalit

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.