Tämä käy ilmi KAKS-Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta. Nämä asiat olivat kansalaisten listan kärjessä jo viime kuntavaaleissa vuonna 2012, kun vaalien jälkeen tiedusteltiin. Muita tärkeistä tärkeimpiä asioita ovat tekniset palvelut, peruskoulut ja asuinympäristön fyysinen turvallisuus.
Vähemmän tärkeiksi koetaan kuntaliitokset (41 %), kulttuuripalvelut (50 %), alkoholi ja huumeet asuinympäristössä (59 %) sekä maahanmuutto (60 %). Tuloksista näkyy myös se, että kunnallisten palveluiden kilpailuttaminen ja ulkoistaminen (64 %) ei yksinään nouse erityisen vahvaksi vaaliteemaksi.
Puoluekohtaiset tärkeysprofiilit ovat pitkälle toistensa kaltaisia. Tärkeimmistä vaaliteemoista vallitsee verrattain laaja yhteisymmärrys. Terveyspalvelut mahtuvat kolmen kärkeen kaikkien puolueiden kannattajien keskuudessa. Ykkösenä ne ovat perussuomalaisten, SDP:n, vihreiden ja vasemmistoliiton kannattajilla. Keskustan ja kokoomuksen kannattajat nostavat kotikunnan talouden kärkeen. Vanhusten huolto ja peruskoulut sijoittuvat kymmenen kärkeen riippumatta puoluetaustasta. Sote-uudistus on muita hieman korkeammalla (5. sija) keskustan, vihreiden ja vasemmistoliiton kannattajilla. Perussuomalaisilla se ei nouse kymmenen kärkilistalle.
Tutkimuksessa vastaajia pyydettiin arvioimaan 24 erilaista vaaliteemaa, jotka mahdollisesti nousevat esille huhtikuun 2017 kuntavaaleissa. Vastaajat punnitsivat jokaista yksittäistä asiaa neliportaisella asteikolla sen mukaan, miten tärkeäksi he kokevat ne kuntavaaleissa. Tässä tarkastelun perustaksi valitaan niiden osuudet, jotka arvioivat asiaan vaikuttamisen erittäin tai melko tärkeäksi.
Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy (TNS Gallup Oy).
Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 26.-30.11 2016. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1.046. Vastaajat edustavat maamme 18 – 75 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.
Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 0400570087.
Kommentit