uutiset / 30.01.2021

Suomalaisten kuntavaaliteemat: Vanhusten huolto, terveyspalvelut ja työllisyys – kuntaliitokset eivät kiinnosta

Suomalaisten tärkeimmät kuntavaaliteemat ovat terveyspalvelut, vanhustenhuolto, työllisyys, kotikunnan talous ja lähiympäristön turvallisuus, käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön kansalaiskyselystä. Kuntaliitokset ovat vähiten tärkein. Vain reilu kaksi viidestä (44 %) piti niitä tärkeänä. Muut häntäpään teemat ovat maahanmuutto, kulttuuripalvelut sekä kunnallisten palveluiden kilpailuttaminen ja ulkoistaminen.

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Terveyspalvelut, vanhusten huolto, peruskoulut ja kotikunnan talous sijoittuvat kymmenen kärkeen riippumatta puoluetaustasta. Yhteisiä huolenaiheita, joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta, ovat työllisyys, lähiympäristön turvallisuus ja koronaepidemian torjunta. Ajankohtainen sote-uusitus on kolmen puolueen kannattajien (SDP, vihreät ja vasemmistoliitto) listalla kymmenen tärkeimmän teeman joukossa.

SDP:n kannattajat kokevat keskimäärääräistä kansalaiskantaa tärkeämmiksi joukkoliikenteen, terveys-, kirjasto- ja kulttuuripalvelut sekä koronaepidemian torjumisen. Vasemmistoliiton ja vihreiden kannattajat painottavat myös joukkoliikennettä sekä kirjasto- ja kulttuuripalveluita. Lisäksi heillä nousee yhteisenä ympäristön- ja luonnonsuojelu.

Keskustan kannattajat noteeraavat keskimäärää tärkeämmiksi asioiksi lasten päivähoidon, elinkeinojen kehittämisen, verotuksen, peruskoulun ja vanhusten huollon.

Kokoomuksen kannattajille muita suurempi paino on elinkeinojen kehittämisellä, kotikunnan taloudella, kuntaliitoksilla, kunnallisten palveluiden ulkoistamisella sekä verotuksella. Perussuomalaisille tärkeitä ovat etenkin maahanmuutto, valtion velkaantuminen ja asuinympäristön turvallisuus.

Aiempaa tärkeämmiksi asioiksi kuntavaaleissa koetaan alkoholi ja huumeet asuinympäristössä, lähiympäristön turvallisuus, elinkeinojen kehittäminen, kulttuuripalvelut, lasten päivähoito sekä koulut (lukiot, ammatilliset oppilaitokset, peruskoulut). Aiempaa vähemmän halutaan huomiota kiinnittää joukkoliikenteeseen, kuntapalveluiden ulkoistamiseen, maahanmuuttoon ja sote-uudistukseen.

Lue koko tutkimusosio.

Tutkimuksen toteutus. KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy. Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 28.11–3.12 2020. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1 049. Vastaajat edustavat maamme 18–79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on koko aineiston tasolla suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 0400 570 087.

 

Lue valtuutettujen kanta tärkeimmistä vaaliteemoista:

Valtuutetut: Kuntavaalien tärkein asia on kotikunnan talous ja velkaantuneisuus – kuntaliitokset vähiten tärkeä

 

Vuoden 2017 tärkeimmät vaaliteemat:

Kansalaiset: Vanhukset, terveyspalvelut, kuntatalous ja työllisyys kuntavaalien ykkösteemoja

#gallup #kansalaistutkimus #kuntavaalit #kysely #terveyspalvelut #työllisyys #vaalit #vaaliteemat #vanhustenhoito

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.