Esitetystä järjestelmästä toimivana esimerkkinä on Porin terveyskeskus, jossa paikallisella virkaehtosopimuksella perusterveydenhuollon lääkärit siirrettiin suoritepalkkaukseen, eikä lääkärille pääsyssä samana päivänä ole enää ongelmia.
Lääkärille pääsyongelmaa ei ole muissa OECD-maissa, koska siellä lääkärin palkka muodostuu käyntikohtaisista maksuista. Poikkeuksena ovat Suomi ja Kreikka, joissa perustason lääkärit ovat kiinteällä kuukausipalkalla.
Meillä perustason lääkärikontakteja on liian vähän (liitetaulukko luettavissa tästä).
Nykyinen koulutus ei suosi yleislääkäriä
Ongelmana on myös se, että lääkärikoulutus on viimeisen 20 vuoden aikana muuttunut radikaalisti. Aikaisemmin painotettiin potilaan hoitoon liittyviä kysymyksiä ja lääkärin oma kokemus ja osaaminen näyttelivät merkittävää roolia.
Jos vertaamme 60-luvulla käytettävissä olevaa lääketieteellistä tietoa tämän päivän pitkälle erikoistuneeseen biokemialliseen ja yksilön solutason ominaisuuksia hallitsevaan lääketieteeseen, on koulutuksessa ja lääkärin työssä olennainen ero.
Aikaisemmat epämääräiset diagnoosit, kuten alaselän tai selkärangan kiputilat tai maksatulehdus, ovat uuden tiedon myötä hajonneet tarkoiksi useiksi erilaisiksi taudeiksi. Eri tauteihin vaikuttaa erilainen lääkitys. Lääkityksen yksilöllistäminen edellyttää korkeatasoista uutta farmakologista tietoa ja yksilöllistä solutason sekä perimän ominaisuuksien hallintaa. Tämä on tehnyt perustason lääkärikontaktista tilanteen, jossa potilaan historia, laboratoriotulokset ja muut näyttelevät merkittävää osaa. Näin erityiskoulutetulle asiantuntijalle yleislääkärin vastaanotto, jossa itsestään paranevaa tautia sairastavat hätääntyneet henkilöt hakevat apua, ei ole ehkä henkisesti tyydyttävää toimintaa. Siksi suoritepohjainen palkkaus on nopein ja yksinkertaisin tapa ratkaista perustason lääkärille pääsyn ongelma.
Koko tutkimusjulkaisu luettavissa tästä.
Lisätietoja: Professori Erkki Vauramo, erkki.vauramo@aalto.fi, puh. +358 503 268 576, Johtava ylilääkäri Seppo Ranta, seppo.ranta@khshp.fi, puh. +358 442 787 320
Mikähän tuossa on se tutkimus? Joitakin muiden keräämiä tilastoja, ja niiden pohjalta vedetty varsin lennokkaita johtopäätöksiä.