uutiset / 25.10.2016

Helsingin kiistelty yleiskaava etenee valtuustoon

Helsingin kaupunginhallitus hyväksyi viime maanantaina yleiskaavan, josta valtuusto tekee lopullisen päätöksen 26. lokakuuta. Kaava varmistaa edellytykset kaupungin kasvulle, asuntotuotannolle ja elinkeinoelämälle.

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Kaavaa on vastustettu kiivaasti. Päätöstä edeltävät kiistat ovat liittyneet Keskuspuiston länsireunalle ja Malmin lentokentälle suunniteltuun asuntorakentamiseen. Nyt kaupunginhallitus on kirjannut, että Keskuspuiston asuntorakentaminen toteutetaan niin, että puisto säilyy mahdollisimman laajana.

Useat poliitikot ja kansalaisaktiivit olisivat halunneet, ettei Keskuspuistoa nakerreta, vaan että kaupunkilaisille tärkeä puisto suojattaisiin kokonaan yleiskaavapäätöksen yhteydessä. Yli 17 000 kaupunkilaista on allekirjoittanut keskuspuiston rakentamista vastustavan adressiin, joka on luovutettu kaupunginvaltuustolle.

Malmin lentoaseman säilyttämistä kannattava kansalaisaloite etenee eduskunnan käsittelyyn. Helsinki on kuitenkin jo päättänyt alueen asuntorakentamisesta.

Toisaalta myös osa kaupunkilaisista puoltaa kaavaa. Lisää kaupunkia Helsinkiin -ryhmä kaipaa enemmän tiiviitä kerrostalokortteleita, kivijalkaliikkeitä, parempia joukkoliikenneyhteyksiä ja sopivasti puistoja kaupunkilaisten kohtaamispaikoiksi.

Yleiskaava toisi nykyisen kantakaupungin jatkeeksi siis lisää tiivistä kaupunkia, jonka useita keskuksia yhdistää raideliikenne.


Helsinki uskoo kovaan kasvuun

Yleiskaavaehdotuksen lähtökohtana on Helsingin kaupungin tietokeskuksen ennuste nopeasta väestönkasvusta. Ennusteen mukaan pääkaupunkiseudulla asuu vuonna 2050 kaksi miljoonaa ihmistä. Väestönkasvuarvion toteutuminen edellyttää, että kunnat pystyvät kaavoittamaan riittävästi tonttimaata asunnoille ja että liikenne ja palvelut toimivat. Näin nopea väestönkasvu riippuu myös siitä, elpyykö talous tarpeeksi taantuman jälkeen.

Helsinki luottaa ennusteeseen. Yleiskaavan varaukset mahdollistavat kasvun vähintään 860 000 asukkaaseen ja 560 000 työpaikkaan vuoteen 2050 mennessä.

Yleiskaava uusiksi -ryhmän mielestä kaupungin asettama väestötavoite on ylimitoitettu, jolloin yleiskaava perustuisi epärealistiseen kasvuennusteeseen.

Teksti: Emmi Karhiaho

#aluekehitys #hallinto #kaavoitus #yleiskaava

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.