uutiset / 18.07.2018

Hallitus kohtasi opposition Suomi Areenassa: Ei kannatusta blokkivaaleille – eduskuntavaaleihin käydään kuten ennenkin

Porin Suomi Areenalla 2018 Kunnallisalan kehittämissäätiön KAKSin järjestämässä hallitus-oppositio-keskustelussa saatiin esimakua ensi vuoden vaalirumbasta eduskuntapuolueiden näkökulmasta. Polemiikki-lehden päätoimittaja Antti Mykkäsen luotsaama keskustelu käytiin hallitus vastaan oppositio -asetelmissa otsikolla Suunnaton vai suunnaton Suomi?

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Keskusteluun osallistuivat hallituspuolueista keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen ja kokoomuksen kansanedustaja Sari Raassina – ja opposition puolelta SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman sekä vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen.

Keskustelua käytiin KAKSin julkistamien gallupien valossa sote- ja maakuntauudistuksesta, sosiaaliturvasta ja koulutuksesta ja myös puolueiden suhtautumisesta ensi kevään vaaleihin.

Huhtikuussa 2019 järjestetään eduskuntavaalit ja toukokuussa europarlamenttivaalit. Mahdollisten maakuntavaalien ajankohta on vielä avoinna.

Sen sijaan varmalta näyttää se, että suuret puolueet suuntaavat kevään 2019 vaaleihin totutulla tavalla: ilman vaaliblokkeja ja siis ilman eri puolueiden kesken sovittua yhteistä agendaa. Ja koska mahdolliset hallituskoalitiot pidetään taustalla, vaaleihin käydään tavallaan ”himmennetyin lyhdyin”.

Antti Kaikkosen, Sari Raassinan, Antti Lindtmanin ja Krista Mikkosen mukaan nykyisenlainen järjestelmä toimii, eikä suuria muutospaineita ole.

Krista Mikkosen mukaan blokkisysteemi toimii nimenomaan maissa, joissa on selkeästi kaksi suurta puoluetta ja niiden ympärillä pienempiä puolueita.

– Ruotsissa se on toiminut. Tosin se on Ruotsissakin murtumassa, kun ruotsidemokraatit on noussut niin korkealle, Mikkonen totesi ja vastasi samalla Antti Mykkäsen kysymyksen mahdollisista blokkivaaleista:

– Ei tämä tähän meidän puoluejärjestelmään sovi. Kukaan ei yksinään tai ”kaksinaankaan” pysty muodostamaan hallitusta.

Pääoppositiopuolueen Antti Lindtman sanoi ymmärtävänsä, jos kansalaisista olisi tarpeen tietää jo vaaliuurnilla mahdollisista hallituspohjakuvioista.

Mutta.

– En näe, että se olisi avain onneen. Kuitenkin suomalaisessa politiikassa on ollut se hyvä puoli, että on pystytty muodostamaan erilaisia koalitioita. Se on ollut viesti jatkuvuudesta ja vakaudesta, Lindtman painotti, mutta kritisoi nykyisen hallituksen menettelytapoja:

– Tämän hallituskauden aikana on ollut poikkeuksellisen jyrkkä vastakkainasettelu ja poikkeuksellisen vähän haluttu tehdä yhteistyötä yli politiikan keskilinjan.

Lindtman toivoi, että ensi vaalikaudella tilanne muuttuisi.

Myöskään kokoomuksen Sari Raassina ei nähnyt sijaa blokkivaaleille.

– Voidaan viedä hyvinkin erilaisilla hallituspohjilla Suomea eteenpäin – ja sillä tavalla Suomi poikkeaa monesta muusta maasta, Raassina painotti.

Raassina toivoi, että puolueet tulisivat keskeisillä tavoitteillaan selkeästi ulos ennen vaaleja. Hän arveli, että ensi vaalikaudella kokoomuksen kannalta yksi isoista kysymyksistä liittyy nimenomaan perheuudistukseen.

Päähallituspuolueen keskustan Antti Kaikkonen sanoi, että suomalainen poliittinen järjestelmä toimii ”sittenkin keskimäärin aika hyvin”.

– Ei se täydellinen ole niin kuin ei demokratia missään kai ongelmaton ole, mutta paras systeemi, mikä on keksitty.

Kaikkosen mukaan selkeä hyvä malli on, että puolueet tuovat vaalien alla omia tavoitteitaan esille, joita pyrkivät toteuttamaan, jos saavat kannatusta kansalta.

– Sitten katsotaan, mikä on vaalien tulos. Tämän jälkeen vaaleissa pärjänneet puolueet neuvottelevat keskenään, miten se hallituspohja voisi syntyä, Kaikkonen totesi.

On siis jo nähtävissä, että ensi kevään vaaleihin käydään saman tapaan kuin aiemminkin. Vasta hallitusohjelmaneuvottelujen jälkeen näemme, mistä oikeastaan äänestimme.

Silti ensi keväänä eduskuntavaalit ovat todennäköisesti kovassa kurssissa.

KAKSin gallupit kertovat, että kansalaiset rankkaavat korkeimmalle juuri eduskuntavaalit. Seuraavaksi eniten painoarvoa annetaan kuntavaaleille, mahdollisille maakuntavaaleille ja perää pitävät europarlamenttivaalit.

KAKSin hallitus-oppositio-keskustelussa oli aistittavissa, että politiikan syksystä tulee kuuma. Avoimia asioita on paljon, sote-uudistus ei ole vieläkään maalissa ja KAKSin gallup kertoo, että kansalaisten mielestä suosituin puolue hallitukseen on SDP. Seuraavina tulevat kokoomus, vihreät ja keskusta.

Katso gallup täältä.

https://kaks.fi/uutiset/sdp-suosituin-puolue-hallitukseen/

 

 

 

 

 

 

#eduskuntapuolue #hallitus #keskustelu #oppositio #pori #SuomiAreena

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.