uutiset / 25.07.2020

Kansalaiset sopeutustoimista: Isoja julkisia hankintoja lykättävä ja hävittäjähankinnat siirrettävä tulevaisuuteen

Enemmistö suomalaisista tukee isojen julkisten hankintojen lykkäämistä ja karsimista (54 % kannattaa), sekä hävittäjähankintojen siirtoa useamman vuoden päähän aiemmin suunnitellusta aikataulusta (53 %). Tämä käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön kyselytutkimuksesta.

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Julkisten hankintojen lykkäämistä tai niiden karsimista kannatetaan suhteellisen tasaisesti kaikissa vastaajaryhmissä. Kaikkien puolueiden kannattajista vähintään kolme viidestä voisi vähintään hyväksyä hävittäjähankintojen siirron myöhäisempään ajankohtaan.

Kaikki 12 esitettyä vakauttamis- ja sopeuttamistoimea olivat sellaisia, että kansalaisten enemmistö voi ne vähintään hyväksyä, vaikka enemmistö ei niitä kannattaisikaan.

Näkyvässä määrin kannatusta saavat paikallisen sopimisen lisääminen (43 %), elinkeinoelämän tukien karsiminen (41 %) ja työperäisen maahanmuuton edistäminen (41 %). Nämä kaikki toimet voi hyväksyä useampi kuin seitsemän kymmenestä.

Vastustajien määrä on suurempi kuin kannattajien esitettäessä julkisten maksujen korottamista, lainanoton lisäämistä, verojen korottamista ja vähennysten karsintaa sekä julkisten omaisuuden myymistä.  Kuitenkin selvä enemmistä suomalaisista voisi vähintään hyväksyä nämäkin toimet.

Keinoja, joihin kohdentuu eniten ehdotonta vastustusta (ei hyväksy ollenkaan), ovat eläkeiän korottaminen ja eläkkeelle siirtymisen hankaloittaminen (40 %), sosiaali- ja työttömyysetujen leikkaaminen (39 %) sekä julkisten hyvinvointipalveluiden leikkaukset (36 %). Näissäkin asioissa enemmistö voi kuitenkin vähintään hyväksyä ne.

Oppositiopuolueiden kannattajat leikkaisivat menoja, hallituspuolueiden tukijat korottaisivat veroja

Hallituspuolueiden tukijat suhtautuvat keskimäärää myönteisemmin isojen julkisten hankintojen siirtoon myöhemmäksi, veronkorotuksiin ja työperäisen maahanmuuton helpottamiseen. Myös lainanoton kasvattaminen entisestään olisi hallituspuolueiden kannattajien varsin helppo hyväksyä.

Oppositiopuolueiden kannattajien olisi vaivattomampaa hyväksyä palveluiden ja etuuksien leikkaukset verrattuna hallituspuolueiden tukijoihin. Etenkin paikallisen sopimisen lisääminen työpaikoilla olisi oppositiopuolueiden kannattajien mieleinen toimenpide. Verojen korottamista ja lainanoton lisäämistä oppositiopuolueiden tukijat näyttäisivät kavahtavan toisin kuin hallituspuolueiden kannattajat pl. keskustan kannattajat.

Ikääntyneimmät, yli 60-vuotiaat, suhtautuvat keskimäärää suopeammin julkisten palveluiden leikkaamiseen ja palvelumaksujen korotuksiin sekä paikallisen sopimisen lisäämiseen työpaikoilla. Ikääntyneet ja eläkeläiset hyväksyisivät eläkeiän korottamisen ja eläkkeelle siirtymisen vaikeuttamisen, mutta eläkeikää lähestyviä (51-60-vuotiaita) tällainen ehdotus suorastaan kauhistuttaa.

Nuoremmat ikäluokat suhtautuvat keskimäärää hyväksyvämmin eläkkeelle siirtymisen vaikeuttamiseen ja hävittäjähankintojen myöhentämiseen. Julkisten ja hyvinvointipalveluiden leikkauksiin nuoremmat ikäluokat suhtautuvat ikääntyviä torjuvammin.

Koko tukimus luettavissa tästä.

Tutkimuksen toteutus. KAKS- Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy. Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 30.5.-4.6 2020. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1.001. Vastaajat edustavat maamme 18 – 79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on koko aineiston tasolla suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 0400-570087.

#gallup #hallitus #kansalaiset #kansalaistutkimus #kyselytutkimus #mielipide #politiikka

1 kommentti

  1. Enemmistö suomalaisista ymmärtää asiat. Hyvää tietoa.
    Esim. hävittäjähankintojen siirtäminen on järkevää. Jos toistemme tappamiseen valmistautuminen on turvallisuutemme nimissä välttämätöntä, uudella aseteknologialla (dronet yms) meidät ja muut saadaan hengiltä halvemmalla ja tehokkaammin.

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.