uutiset / 17.07.2018

Neljännes kansalaisista luottaa hallituksen kykyyn hoitaa maan asioita

Suomalaisista vain reilu neljännes (27 %) arvioi, että hallituksen kyky hoitaa maamme asioita on erittäin tai melko hyvä, käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta. Noin viidennes (18 %) suhtautuu neutraalisti (ei hyvä eikä huono). Joka toinen (50 %) epäilee hallituksen kykyä hoitaa asioita. Usko hallituksen pätevyyteen on pysynyt muuttumattomana viimeksi kuluneen vuoden aikana.

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Enemmistö hallituspuolueiden kannattajista (64 %) arvioi hallituksen kyvyn hyväksi. Vahvimmin siihen luottavat keskustan (77 %) kannattajat. Oppositiopuolueiden kannattajista enemmistö (72 %) ilmoittaa, että hallituksen kyky hoitaa maan asioita on erittäin tai melko huono. Kriittisimpiä ovat perussuomalaisten (83 %) ja vasemmistoliiton (82 %) kannattajat.

Neljännes uskoo opposition kykyyn haastaa hallitus

Vain neljännes (26 %) uskoo opposition pätevyyden haastaa hallitusta erittäin tai melko hyväksi. Kaksi viidestä (41 %) epäilee opposition taitoja. Luottamus oppositioon on kuitenkin hieman lisääntynyt viime vuoden kesästä. Vain vajaa puolet (48 %) oppositiopuolueiden kannattajista luottaa opposition kykyyn tarjota vaihtoehtoja maan hallitukselle.

Lähes puolet uskoo hallituksen toimivan vaalikauden loppuun saakka

Lähes puolet (45 %) uskoo hallituksen toimivan vaalikauden loppuun saakka. Yli neljännes (28 %) arvioi hallituksen hajoavan ennen aikojaan. Huomattava osa (27 %) ei kuitenkaan osannut ottaa kantaa lainkaan.

Kaksi viidestä (42 %) uskoo, että päätökset parantuisivat, jos oppositiopuolueet tai osa niistä olisi mukana hallituksessa. Kolmannes (32 %) tyrmäsi ajatuksen. Usko opposition kykyihin tarjota apua on lisääntynyt viime vuoden kesästä (33 % à 42 %).

Puolueiden kerrottava tavoittelemansa hallituspohja ennen vaaleja

Kaksi kolmesta (65 %) toivoo, että puolueet kertovat tavoittelemansa hallituspohjan jo ennen vaaleja.  Vähintään kolme viidestä kaikkien puolueiden kannattajista on tällä kannalla, voimakkaimmin SDP:n (78 %) ja perussuomalaisten (76 %) kannattajat. Vain reilu kymmenesosa (13 %) torjuu ajatuksen ns. ”blokkivaaleista”.

Enemmistö (58 %) suomalaisista arvioi, että eduskunnan vaikutusvallan kannalta olisi hyvä, jos hallitus joutuisi hakemaan ehdotuksilleen tukea opposition puolelta. Tätä mieltä on kolme neljästä (76 %) opposition, mutta vain kaksi viidestä (38 %) hallituksen kannattajasta.

Vain neljännes (26 %) yhtyy väittämään, jonka mukaan ”vähemmistöhallitus olisi maassamme toimivampi ratkaisu kuin hajanainen monen puolueen enemmistöhallitus”. Kaksi viidestä (42 %) ei osaa ottaa lainkaan kantaa kysymykseen.

Puolet (47 %) suomalaisista katsoo, että oppositio on hajanainen eikä kykene esittämään järkeviä vaihtoehtoja poliittisiksi linjauksiksi. Neljännes (27 %) torjuu ajatuksen opposition kyvyttömyydestä rakentaa harkittuja poliittisia linjauksia.

Koko tutkimusosio luettavissa tästä.

Tutkimuksen toteutus

KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy. Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 2.-7.6 2018. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1 004. Vastaajat edustavat maamme 18 – 79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 040 057 0087.

#hallitus #hallituspohja #kannatus #luottamus #oppositio

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.