uutiset / 08.10.2018

Neljä viidestä suomalaisesta uskoo, että poliitikot ymmärtävät toisiaan tarkoituksella väärin

Neljä viidestä (80 %) suomalaisesta on vakuuttunut siitä, että poliitikot ymmärtävät tarkoituksella väärin toisten sanomisia ja puhuvat toisten ohi, käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta. Lähes kaksi kolmesta (64 %) uskoo myös, että tavalliset kansalaiset ymmärtävät tarkoituksella väärin toistensa sanomisia.

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Yli puolet (57 %) suomalaisista uskoo, että etujärjestöt ymmärtävät tarkoituksella väärin toisten sanomisia ja puhuvat toisten ohi. Näin ajattelevat ikääntyneet, eläkeläiset ja yrittäjät. Myös keskustan ja kokoomuksen kannattajat hyväksyvät väittämän. Joka neljäs (23 %) ei usko etujärjestöjen ymmärtävän toisten sanomisia tarkoituksella väärin. Näin ajatellaan pääosin työttömien, SAK:n jäsenten sekä SDP:n kannattajien keskuudessa.

Suomalaisista joka toinen (51 %) arvelee, että media (lehdistö, tv, radio) vääristää tarkoituksella puolueiden ja poliitikkojen viestejä. Ajatuksen torjuu reilu kolmannes väestöstä (36 %). Keskustan (65 %) ja perussuomalaisten (73 %) kannattajat ovat muita vakuuttuneempia puolueiden ja poliitikkojen viestien värittymisestä median käsissä. SDP:n ja vasemmistoliiton tukijoista enemmistö ei usko asian olevan näin.

Enemmistö (51 %) suomalaisista kertoo seuraavansa puolueiden poliittisia linjauksia mutta lähes sama määrä (53 %) ei ole kiinnostunut yksittäisen poliitikon sanomisista. Miehet ja yli 60-vuotiaat ovat naisia ja nuoria kiinnostuneempia puolueiden linjauksista ja yksittäisten poliitikkojen sanomisista. Puolueiden linjaukset kiinnostavat keskimäärää enemmän ylempiä toimihenkilöitä, yrittäjiä ja eläkeläisiä.

Enemmistö (62 %) suomalaisista ilmoittaa seuraavansa poliittista ja yhteiskunnallista keskustelua mediasta. Kolmannes (33 %) ei ole siitä kiinnostunut. Ikääntyneet, korkeasti koulutetut, ylemmät toimihenkilöt ja yrittäjät tarkkailevat yhteiskunnallista keskustelua medioista muita aktiivisemmin. Nuoria, työntekijöitä ja opiskelijoita yhteiskunnalliset asiat eivät kiinnosta.

Koko tutkimus luettavissa tästä.

Tutkimuksen toteutus. KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy. Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 7.-13.9.2018. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1 049. Vastaajat edustavat maamme 18 – 79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 0400 – 570087.

 

#kansalaiset #keskustelu #kyselytutkimus #politiikka #tutkimus #viestintä

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.