uutiset / 05.11.2018

Glokalisaatio nousee globalisaation rinnalle

Maailman ympäristökriisi ja kasvava väestö pakottavat ratkaisemaan, miten kymmenmiljoonaiset megapolit saadaan ihmisen mittaisiksi minipoleiksi, jossa ihmiset voivat vaikuttaa lähiympäristöönsä.

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Tätä globalisaation rinnalle syntyvää uutta paikallisuutta tietokirjailija ja kokenut lehtimies, Uuden Suomen ja Iltalehden entinen päätoimittaja Veli-Antti Savolainen kutsuu KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön Polemia -sarjan teoksessaan ”glokalisaatioksi”.

Eurooppa on menettänyt otteensa digitalisaatiossa, kun Yhdysvallat on kaapannut sen suurten toimijoidensa ja urkintakoneistojensa haltuun. Ihmisten osa on jäänyt datakansalaisuuteen suurta maailmankuvaa katsoessa. Internetin kautta tapahtuu ”heimoutumista”, jossa ihmiset toimivat omaehtoisuuden spontaanilla voimalla.

Todistamme huomaamattamme historian suurinta muutosta lähiympäristössämme. Kuntien hallinnollinen asema muuttuu rajusti ja kunnallinen itsehallinto heikkenee valtion ottaessa valtaosan kunnallisveron tuotosta. Sote- ja aluetehtävät ovat jäämässä heikoille maakunnille, joilla ei ole veronkanto-oikeutta.

Samalla teknologia ja tekoäly muokkaavat lähiyhteisöjä. Esimerkiksi itseohjautuva liikenne vaihtaa liikenteen yksityisen logiikan yhteiskäyttöisyyteen ja poistaa parkkitalojen ja -paikkojen tarpeen. Kaupunkisuunnittelu joudutaan miettimään kokonaan uudella tavalla.

Lähitalous vahvistuu kiertotalouden ja jakamisen kautta. Se vie kohti paikallistalouden ja toiminnan vahvistumista, tuotantojen palatessa älyn kautta takaisin kotien lähelle.

– Glokalisaatiota ei tule asettaa vastapuoleksi maapalloistumiselle, koska ilman globaalia yhteistoimintaa maailman suuret haasteet eivät ratkea. Glokalisaatio haastaa keskittyvää taloutta, kommunikaatiota ja valtaa toteutumaan paikallisesti. Jos ihmiskunta menettää läheisyytensä suurille kaupallisille toimijoille seuraa siitä kapina, levottomuuksia ja äärivoimien voitto.

Savolainen haastaa ihmiset näkemään myös työn uudella tavalla osana lähiyhteisön omavastuullista kehittämistä robotisaation ja tekoälyn mullistaessa vanhan työn.

– Nyt on lähitekemisen ja uuden paikallisuuden yhteiskehittämisen aika. Se edellyttää uuden osallisuuden vahvistumista ja uutta, kokonaisuuden näkevää paikallista itsehallintoa, eikä vain kaiken keskittämistä ja suurentamista. Kuntia voidaan yhdistää, mutta samalla ne tulee sovittaa ihmisen paikalliseen vaikutusulottuvuuteen, Veli-Antti Savolainen sanoo kirjassaan ”GLOKALISAATIO – paikallisen iso uusi kuva”.

Kirja luettavissa täältä.

LISÄTIETOJA Veli-Antti Savolainen, puh: 044 0800 651
Aiheen ideamyrsky: https://ajatustenmyrsky.info

 

#globalisaatio #julkaisu #KAKS #Polemia

1 kommentti

  1. Hienoa kansalaisvaikuttamista

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.

Lisää aiheesta globalisaatio