uutiset / 13.06.2017

Toimivalla vanhusten kuntoutuksella saadaan yli puolen miljardin kustannussäästöt

Ikäihmisten kuntoutus on toteutettu eri tavoin eri puolilla maata. Osa vanhuksista, jotka voidaan kuntouttaa, jää kuntouttamatta. Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirin (Eksote) toimintamalli on osoittautunut parhaaksi, kun se uudisti ikäihmisten kuntoutuksen.

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Tämä käy ilmi Muuttuva yhteiskunta – muuttuvat palvelut -projektin tuloksista. Kehitysprojektissa oli mukana 23 valtionhallinnon, kaupunkien, kuntien, sairaanhoitopiirien, säätöiden ja yritysten tahoa. Loppuraportti julkaistaan nyt KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön ”Ikääntyvä väestö ja toimintakyvyn ylläpito” -julkaisuna.

Kun terveyskeskuksen vuodeosastolla on kuntoutusta noin puoli tuntia viikossa potilasta kohti, kuntouttaa Eksote 5-6 tuntia päivässä. Tuloksena 95% yli 75 vuotiaista asuu kotonaan. Tämä on yli vanhuspalvelulain kotona asumisen tavoitetason (92%).

Jos kaikissa sairaanhoitopiireissä kuntoutus järjestettäisiin samalla tavalla, olisi maassamme laitosvanhuksia noin 40 000 nykyisen yli 52 000 vanhuksen asemasta. Toimiva kuntoutus lisää vanhusten elämän laatua ja tuo yli puolen miljardin kustannussäästön. Kuntien uusi asema sote-uudistuksen jälkeen merkitsee keskeistä vastuuta väestön terveyden edistämisestä ja edellytyksien luomisesta terveille elintavoille sekä yhteisöllisyydelle.

Julkaisu luettavissa tästä.

Lisätietoja:

Professori ja tutkija, Erkki Vauramo, Aalto-yliopisto Sotera-instituutti, puh. 050 3268 576

Erikoislääkäri ja tutkija, Esko Hussi, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote), puh.0400 300434

Kuntoutuksen ylilääkäri, Esa Mäkiniemi, Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri, puh. 050 4744 160

 

#julkaisu #kuntoutus #vanhustenhoito

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.