uutiset / 25.01.2021

Maailma koronan jälkeen

Markus Leikolan tiivis ja kattava pamfletti käy läpi mikä muuttuu pandemian myötä - ja kuinka pysyvästi.

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Köyhät köyhtyvät. Rikkaista osa rikastuu, osa köyhtyy konkursseissa. Ihmisiä kuolee edelleen. Pandemia muuttaa kaiken, mutta hyvin eri tavoin. Sen vaikutusta on helppo yliarvioida lyhyellä aikavälillä ja aliarvioida pitkällä aikavälillä. Kenelläkään alle 85-vuotiaalla ei ole omakohtaista kokemusta totaalisesta, globaalista useamman vuoden kriisistä. Sen vuoksi on luonnollista, että ihmiset kaikkialla kaipaavat paluuta vanhaan normaaliin. Niin tuskin tapahtuu, arvio kirjailija Markus Leikola tässä Pole-Kuntatieto Oy:n kustantamassa Polemia -sarjan kirjassa.

Pandemian jälkeinen maailma on täällä jo, koko ajan muotoutuen, täsmentyen ja muuttuen. Rakennemuutokset kiihtyvät: lukuisat toimialat uudistuvat, suuryrityksiä katoaa ja toisia nousee tilalle. Kiinan nousu, digitalisaatio, ilmastonmuutos, finanssijärjestelmän evoluutio, datajättien valta ja populismin kukoistus vaikuttavat siihen, millä on paremmat edellytykset onnistumiseen pandemian jälkeen ja millä ei.

Leikola päätyy pamfletissa seuraaviin keskeisiin johtopäätöksiin:

  • Ihmisten liikkuminen muuttuu eniten ja liikkumisessa eniten ilmailu.
  • Mis- ja disinformaatio vaikeuttavat jatkossakin kriiseistä selviämistä huomattavan paljon.
  • Yhteiskunnat ottavat isompaa vastuuta terveydenhuollosta pitääkseen pyörät pyörimässä.
  • Uusi normaali pitää sisällään uuden tasapainon vapauden ja muiden arvojen välillä.
  • Työn sosiaalisuus rakentuu uusiksi.
  • Antitrusti-ideologiaan perustuva kilpailuoikeus tulee lännessä ulottumaan big data -yhtiöihin, Kiinassa taas digitaalisuus nivoutuu aiempaa tiukemmin yhteiskunnalliseen kontrolliin.
  • Populismin riskit demokratialle lisääntyvät.
  • Kaupungistuminen sekä jatkuu että ei jatku.

Markus Leikola on helsinkiläinen kirjailija, toimittaja ja dokumenttiohjaaja, joka on perehtynyt pandemioiden historiaan sekä niiden yhteiskunnallisiin olosuhteisiin. Polemia -sarjan kirja ”Maailma koronan jälkeen” on kirjoitettu loka-joulukuussa 2020 yhdistämällä viimeisintä lääketieteellistä, luonnontieteellistä sekä yhteiskunnallista ja taloustietoa, alkuperäistutkimuksia ja analyyseja eri puolilta maailmaa. Ne on suodatettu kymmenien asiantuntijoiden näkemysten kautta, joista lukuisia on haastateltu tätä teosta varten.

Lisätietoja: Markus Leikola, 050-5630211, markus.leikola@delicateservices.com

#korona #pandemia #Polemia #yhteiskunta

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.