uutiset / 27.03.2021

Kansalaiset: Virkamiehet ja tuomarit voivat vaikuttaa sopivasti yhteiskunnan kehitykseen – reilun kolmanneksen mielestä toimittajat liikaa

Valtaosa suomalaisista katsoo, että lakeja valmistelevilla (82 %), toimeenpanevilla (76 %) virkamiehillä ja niitä tulkitsevilla tuomareilla (68 %) on vähintään melko paljon vaikutusta suomalaisen yhteiskunnan kehitykseen, käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön kyselytutkimuksesta. Miehet, ikääntyneemmät ja korkeammin koulutetut arvioivat kaikkien kolmen ammattiryhmän omaavan merkittävästi vaikutusvaltaa.

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Kolme viidestä myös katsoo, että virkamiehillä ja oikeuslaitoksen tuomareilla on sopivasti vaikutusvaltaa yhteiskunnan kehitykseen. Suomalainen lainvalmistelu, lain toimeenpano ja lakien tuomarointi vaikuttavat olevan vakaalla ja suhteellisen laajasti hyväksytyllä perustalla. Perussuomalaisten kannattajien joukossa on eniten niitä, jotka ovat tyytymättömiä lakeja valmistelevien ja toimeenpanevien virkamiesten sekä tuomarien vaikutusvaltaan.

Enemmistö katsoo, että myös toimittajilla (58 %) on erittäin tai melko paljon vaikutusvaltaa. Keskustan ja vasemmistoliiton kannattajien joukossa on eniten niitä, jotka arvioivat toimittajilla olevan paljon vaikutusta suomalaisen yhteiskunnan kehitykseen. Perussuomalaisten tukijoiden parissa on puolestaan eniten niitä, jotka arvioivat toimittajilla olevan melko vähän tai ei juurikaan vaikutusta.

Toimittajien vaikutusvaltaa pitää kuitenkin reilu kolmannes (37 %) liian suurena. SDP:n, perussuomalaisten ja keskustan kannattajista kaksi viidestä piti toimittajien valtaa liian suurena. Puoluetarkastelussa ryhmässä muut, johon kuuluvat mm. RKP:n kristillisdemokraattien ja Liike Nytin kannattajat, lähes puolet (46 %) piti toimittajien valtaa liian suurena. Ainoastaan vihreiden kannattajista yli puolet (55 %) piti toimittajien valtaa sopivan suuruisena ja joka kymmenes liian pienenä. Kaikista vastaajaryhmistä yrittäjät olivat kriittisimpiä, heistä puolet (48 %) piti toimittajien vaikutusta liian suurena.

Lue koko tutkimusosio.

Tutkimuksen toteutus. KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy. Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 2.–6.3 2021. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1050. Vastaajat edustavat maamme 18–79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on koko aineiston tasolla suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 0400 570 087

#gallup #kansalaiset #kansalaistutkimus #kehitys #kyselytutkimus #tuomarit #vaikuttavuus #vaikutusvalta #virkamiehet #yhteiskunta

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.