uutiset / 28.10.2013

Yrjö Hakanen uutuuskirjassaan: Pääomaverotus EU:n keskitasolle – valtiolle ja kunnille lisää 4 miljardia

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

– Kapitalismi on kuin kohti tuhoa kiihdyttävä Titanic. Vasemmistolaiset peruskysymykset vaihtoehdosta suuren rahan vallalle ovat ajankohtaisia. Samaan aikaan vasemmisto on kuitenkin Suomessa hallituksessa mukana romuttamassa hyvinvointivaltiota, väittää pitkään kommunistisen puolueen puheenjohtajana toiminut Yrjö Hakanen kirjassaan ”Markkinoiden vai ihmisen hyväksi – kommunistin puheenvuoro”. Kirja ilmestyi tänään Kunnallisalan kehittämissäätiön Polemia-sarjassa.

”Markkinoiden vai ihmisen hyväksi – kommunistin puheenvuoro” -pdf

Hakasen mielestä Suomessa on varaa parantaa julkisia palveluja ja toimeentuloturvaa. Jos pääomatulojen osuus olisi EU-maiden keskitasolla, kertyisi verotuloja lisää vuodessa noin 4 miljardia. Hän nostaisi hyvätuloisten verotusta. Hakanen muistuttaa, että ansiotuloverojen tuotto on vähentynyt 2000-luvulla 6,9 miljardista 5,3 miljardiin euroon, vaikka veronalaisten ansiotulojen määrä on samaan aikaan kasvanut puolella. Jos veroaste olisi Tanskan tasolla, valtio ja kunnat saisivat 8 miljardin lisää tuloja.

– Talouskriisissä ei ole kyse vain suhdanteista, vaan finanssivetoisen kapitalismin kriisistä. Pääomat ylikasautuvat. Muu talous on alistettu finanssimarkkinoiden keinottelulle. Kriisin ratkaiseminen edellyttää työn ja pääoman välisen tulonjaon muuttamista työntekijöiden hyväksi, katsoo Hakanen.

– Nykyaikainen talous perustuu yhä enemmän työntekijöiden osaamiseen, yhteistyöhön, luonnonvarojen säästämiseen, julkisiin palveluihin ja yhteisvarantoihin, Hakanen perustelee 2000-luvun sosialismin näköaloja.

Markkinoiden alistaminen isännästä rengiksi edellyttää yhteiskunnallisen omistuksen niin keskeistä osuutta, että taloutta voidaan ohjata demokraattisesti ja suunnitelmallisesti. Samalla on varmistettava alhaalta ylöspäin kasvavalla demokratialla, että yhteiskunnallinen omistus ei tarkoita byrokraattisen eliitin valtaa.

Hakanen ehdottaa paikallishallinnon uudistamista yhdistämällä pohjoismaiden kuntien laaja hyvinvointitehtävä ja itsehallinto, eurooppalainen kolmiportainen paikallishallinnon malli, Latinalaisessa Amerikassa kehitetty osallistuva budjetointi sekä uuden tietotekniikan mahdollisuudet avoimen datan hyödyntämiseen.

Lisätietoja: Yrjö Hakanen p. 050 341 2320, yrjo.hakanen@skp

 

Jaa

 

#Polemia

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.