Hae julkaisua

15.08.2022

Remontin aika

Kirjoittanut: Timo Kietäväinen
Julkaisu: 15.08.2022

Mihin kaatui yksityisen ja kunnallisen työeläkejärjestelmän yhdistäminen? Lisääkö työeläkeyhtiöiden kilpailu todellisuudessa tehokkuutta? Pitäisikö kaikki TyEL-toimijat yhdistää yhdeksi yhtiöksi sijoitusten hajautuksesta tinkimättä? Pitäisikö kunnallishallinnon vahvan murroksen vuoksi perustaa parlamentaarinen komitea arvioimaan suomalaista kuntajärjestelmää?

Lataa julkaisu
08.08.2022

Kansalaismielipide ja kunnat - Ilmapuntari 2021

Kirjoittanut: KAKS - Kunnallisalan kehittämissäätiö
Julkaisu: 08.08.2022

Miten kansa suhtautuu kuntiin ja niiden hallintoon, politiikkaan ja yhteiskuntaan? Mitkä olivat kuntavaalien tärkeimmät asiat? Miten uusia hyvinvointialueita
sekä sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluja arvioidaan? Miten koronakriisiin on suhtauduttu sen eri vaiheissa? Mitä mieltä ollaan lakien valmistelusta ja Euroopan unionin toiminnasta?

Kunnallisalan kehittämissäätiön järjestyksessä 30. kyselytutkimukseen perustuva raportti, Kansalaismielipide ja kunnat – Ilmapuntari 2021, kiteyttää kansalaisten näkemyksiä tulevista haasteista. Tutkimuksen on säätiön toimeksiannosta tehnyt Kantar TNS Oy.

Lataa julkaisu
04.04.2022

Pormestari haastaa kunnanjohtajan – onko johtamisjärjestelmällä väliä?

Kirjoittanut: Arto Haveri
Julkaisu: 04.04.2022

Miksi pormestarimalli? Mitä etuja ja mitä haittoja siitä
on kokemus- ja tutkimusperäisesti? Millainen on pormestarin
valta Los Angelesissa? Entä Espanjan, Italian
ja Ranskan kymmenissä tuhansissa kunnissa? Tai
Tampereella? Millainen kuntajohtamisen malli sopii
Suomeen?

Muun muassa näihin kysymyksiin antaa vastauksia
professori Arto Haverin Polemia-sarjan kirja ”Pormestari
haastaa kunnanjohtajan – onko johtamismallilla
väliä?”

Lataa julkaisu
15.11.2021

Etätyö ja monipaikkaisuus Suomessa

Kirjoittanut: Juha Kuisma & Pekka Sauri
Julkaisu: 15.11.2021

Mikä on etätyön ja työn tekemisen tapojen tulevaisuus? Kuinka työ, sen tekeminen ja maapallon säilyminen voidaan nivoa yhteen? Kuinka lisätään ihmisten vastuullisen vapauden piiriä? Ketkä ovat tulevaisuuden etätyöläisiä? Pitäisikö yhteiskunnan tehdä jotain etätyön ja paikattomuuden edistämiseksi ja mitä se olisi? Etätyön ja monipaikkaisuuden ilmentymiä ja tulevaisuutta avaavat tietokirjailija, TTK Juha Kuisma ja työelämäprofessori, FT Pekka Sauri.

Lataa julkaisu
23.08.2021

Kansalaismielipide ja kunnat – Ilmapuntari 2020

Kirjoittanut: Kunnallisalan kehittämissäätiö
Julkaisu: 23.08.2021

Miten kansa suhtautuu kunnallishallintoon, politiikkaan ja yhteiskuntaan? Millaisen arvion se antaa hallitukselle ja oppositiolle? Miten koronakriisiin on suhtauduttu sen eri vaiheissa? Miten on arvioitu verotusta, kansalaisiin kohdistuvaa valvontaa ja muita yhteiskunnallisia asioita?

Kunnallisalan kehittämissäätiön järjestyksessä 29. kyselytutkimukseen perustuva raportti, Kansalaismielipide ja kunnat – Ilmapuntari 2020, kiteyttää kansalaisten näkemyksiä tulevista haasteista. Tutkimuksen on säätiön toimeksiannosta tehnyt Kantar TNS Oy.

Lataa julkaisu
16.08.2021

Seutukaupungit ja voimavarojen Suomi

Kirjoittanut: Esa Härmälä & Olavi Ala-Nissilä
Julkaisu: 16.08.2021

Mistä saamme voimavaroja seutukaupunkien ja muun Suomen omaehtoiseen kehittämiseen? Mikä on kaupungistumisen suunta? Elämmekö tulevaisuudessa monikuntaisina? Miten kaupunkien ja kuntien sietokyky maailman paineisiin voisi vahvistua?

Näihin kysymyksiin vastauksia etsivät pitkäaikaisena kansanedustajana ja Euroopan tilintarkastustuomio istuimen jäsenenä toiminut Olavi Ala-Nissilä sekä eurooppalaisissa maa- ja metsätalousjärjestöjen johtotehtävissä ja Metsähallituksen toimitusjohtajana toi minut Esa Härmälä.

Lataa julkaisu
25.01.2021

Maailma koronan jälkeen

Kirjoittanut: Markus Leikola
Julkaisu: 25.01.2021

Millainen on maailma koronan jälkeen? Miten ihmiskunnan käy? Miten arkemme, työ, tekeminen, vapaaaika, matkustaminen ja harrastukset muuttuvat? Miten eri pallon osat pärjäävät? Mitkä valtiot nousevat ja mitkä rämpivät haasteissaan? Muun muassa näihin kysymyksiin etsii vastauksia kirjailija, toimittaja Markus Leikola tässä Polemia-sarjan kirjassa ”Maailma koronan jälkeen”.

Lataa julkaisu
26.03.2020

Kansalaismielipide ja kunnat – Ilmapuntari 2019

Kirjoittanut:
Julkaisu: 26.03.2020

Miten kansanvalta toimii? Entä perusoikeudet? Mitkä ovat työllistymisen esteet? Miten ilmastonmuutosta pitäisi torjua? Onko Suomessa sananvapaus? Entä korruptiota? Luotetaanko uutisointiin? Muun muassa näihin kysymyksiin löytyy vastauksia tästä Polemiasta.
Kunnallisalan kehittämissäätiön järjestyksessä 28. kyselytutkimukseen perustuva raportti Kansalaismielipide ja kunnat – Ilmapuntari 2019 kiteyttää kansalaisten näkemyksiä tulevista haasteista. Tutkimuksen on säätiön toimeksiannosta tehnyt Kantar TNS Oy.

Lataa julkaisu
13.01.2020

Populismi

Kirjoittanut: Timo Soini
Julkaisu: 13.01.2020

Timo Soini pistää populismin pakettiin.

Mitä on populismi? Mikä yhdistää Donald Trumpia, Boris Johnsonia ja Timo Soinia? Miksi ja millä Populismi elää? Mistä populismi syntyy – ja miksi se on juuri nyt suositumpaa kuin koskaan?

Populismi-kirjassa kysymyksiin vastaa Timo Soini, perussuomalaisten perustaja ja maamme tunnetuin populistipoliitikko. Soini avaa ilmiön olemuksen sellaisena kuin sen näkee kotimaisena, eurooppalaisena ja maailmanlaajuisena ilmiönä.

Populismista moni on yrittänyt saada otetta. Saippua karkaa helposti käsistä. Ei tässä kirjassa.

 

Lataa julkaisu
02.12.2019

Julkishallinto ja sosiaalinen media 2020

Kirjoittanut: Pekka Sauri
Julkaisu: 02.12.2019

Millainen on tämän päivän some? Entä tuleva? Millainen rooli somella on tulevaisuuden kunnissa ja Suomessa?

Miten hallita somea? Ollako työroolissa vai omana itsenään?

Työelämäprofessori Pekka Sauri kertoo kansantajuisesti ja käytännönläheisesti yhdessä muutamien kuntajohtajien kanssa somessa toimimisen malleista.

Tee somesta oman näköisesi!

Lataa julkaisu
04.11.2019

Paikallinen ilmastopolitiikka

Kirjoittanut: Juha Kuisma
Julkaisu: 04.11.2019

Miten ilmastonmuutos taklataan? Mitä keskeisiä asioita IPCC unohti arvoissaan? Mitä asioita Suomessa ei ole vielä tajuttu?

Mitä kansakunta voi tehdä? Entä kaupunki, kunta ja ihminen? Entä jos lämpeneminen vain jatkuu? Miten vahvistamme sietokykyämme? Kuinka siirrymme supistuvan talouden aikaan?

Tietokirjailija Juha Kuisma avaa Polemiassaan ”Paikallinen ilmastopolitiikka” ilmastonmuutoksen käsin kosketeltavaksi ja tartuttavaksi. On tekemisen paikka!

Lataa julkaisu
17.06.2019

Uusien ideoiden Suomi

Kirjoittanut: Jan Erola
Julkaisu: 17.06.2019

Missä luovuus kukkii? Missä päin Suomea ovat uudet kasvun paikat? Millä reseptillä menestystä haetaan? Kirjailija Jan Erola on poiminut Polemia-kirjaan ”Uusien ideoiden Suomi” noin 70 hanketta tai niiden aihioita kaikista 19 Suomen maakunnasta. Lue, virkisty, ideoi, kopioi ja pane toimeksi.

Lataa julkaisu
22.03.2019

Kansalaismielipide ja kunnat – Ilmapuntari 2018

Kirjoittanut: Kunnallisalan kehittämissäätiö
Julkaisu: 22.03.2019

Miten eri puolueet ja puheenjohtajat pärjäävät kansalaisten mielestä? Mitä suomalaiset odottavat tulevaisuudelta? Onko palveluja riittävästi tarjolla? Miten suhtaudutaan automaatioon? Entä kiusaamiseen? Millainen on hyvä vaaliehdokas? Mitkä ovat tärkeimmät vaaliteemat?

KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön järjestyksessä 27. kyselytutkimukseen perustuva raportti Kansalaismielipide ja kunnat – Ilmapuntari 2018 kiteyttää kansalaisten näkemyksiä tulevista haasteista. Tutkimuksen on säätiön toimeksiannosta tehnyt Kantar TNS Oy.

Lataa julkaisu
11.02.2019

Maan tapa murroksessa

Kirjoittanut: Anders Blom
Julkaisu: 11.02.2019

Mitä on korruptio? Onko sitä Suomessa? Millainen on maan tapa? Miten suomalaiseen yhteiskuntaan ja sen päätöspöytiin saadaan lisää avoimuutta ja läpinäkyvyyttä? Ketkä Suomessa lobbaavat ja miksi?

VTT Anders Blom valottaa tässä Polemia-sarjan teoksessa ”Maan tapa murroksessa” yhteiskunnallisen vaikuttamisen, lobbauksen ja korruption piirteitä Suomessa ja Euroopassa. Mitä meillä on odotettavissa?

Lataa julkaisu
05.11.2018

GLOKALISAATIO - paikallisen iso uusi kuva

Kirjoittanut: Veli-Antti Savolainen
Julkaisu: 05.11.2018

Millainen on Suomen tuleva palvelumalli? Miten kansalaisten osallistuminen varmistetaan? Kuinka älykkäät palveluteknologiat otetaan käyttöön? Miten rakennetaan uudet tuotannon ja toiminnan tavat? Millainen on uusi lähitalous? Millaisia ovat minipolit? Mikä on kuntien rooli?

Veli-Antti Savolainen valottaa tässä Polemiassa ”Glokalisaatio – paikallisen iso uusi kuva” maailmallisen ja paikallisen uutta kohtaamista.

Lataa julkaisu
24.09.2018

Kansalaismielipide ja kunnat – Ilmapuntari 2017

Kirjoittanut: Kunnallisalan kehittämissäätiö
Julkaisu: 03.01.2018

Mikä on suomalaisten suhde kuntien tuleviin tehtäviin: suomalaisiin päättäjiin ja vaikuttajiin politiikassa, hallinnossa, taloudessa, mediassa, kirkossa ja järjestöissä? Mihin suuntaan Suomen poliittista järjestelmää ja valtasuhteita pitäisi kehittää, entä yliopistoja? Kuinka hallitus on onnistunut politiikassaan? Entä oppositio?

Kunnallisalan kehittämissäätiön järjestyksessä 26. kyselytutkimukseen perustuva raportti Kansalaismielipide ja kunnat – Ilmapuntari 2017 kiteyttää kansalaisten näkemyksiä tulevista haasteista. Tutkimuksen on säätiön toimeksiannosta tehnyt Kantar TNS Oy.

Lataa julkaisu
02.10.2017

Kunnat jälkeen soten

Kirjoittanut: Pekka Sauri
Julkaisu: 02.10.2017

Millainen on maakuntien tuleva itsehallinto? Kuinka suoraksi kansanvalta voi tulla? Mitä kunnat tulevaisuudessa tekevät? Miten kuntalaiset käyttävät avointa tietoa? Millaisia taitoja avoimien paikallisyhteisöjen johtaminen vaatii? Millä eväillä kaupungit ja kunnat menestyvät?

Pekka Sauri valottaa tässä Polemiassa ”Kunnat jälkeen soten” kuntien ja maakuntien tulevaisuutta.

Lataa julkaisu
16.09.2017

Kansalaismielipide ja kunnat - Ilmapuntari 2016

Kirjoittanut: Kunnallisalan kehittämissäätiö
Julkaisu: 16.09.2017

Mikä on suomalaisten suhde kuntiin, sote- ja maakuntauudistukseen ja alueelliseen identiteettiin? Kuinka hallitus on onnistunut politiikassaan? Entä oppositio? Miten kansalaiset suhtautuvat kuntavaaleihin? Mitkä ovat pääteemat? Millä perusteella puolue valitaan? Millainen on hyvä valtuutettu?

Kunnallisalan kehittämissäätiön järjestyksessä 25. kyselytutkimukseen perustuva raportti, Kansalaismielipide
ja kunnat – Ilmapuntari 2016 kiteyttää kansalaisten näkemyksiä tulevista haasteista.

Tutkimuksen on säätiön toimeksiannosta tehnyt Kantar TNS Oy.

Lataa julkaisu
09.01.2017

Pilaako eliitti Suomen?

Kirjoittanut: Karina Jutila
Julkaisu: 09.01.2017

Millainen on suomalainen eliitti? Miten se leivisköjään hoitaa?

Miten politiikan pitäisi uudistua, entä median, ay-liikkeen ja kirkon?

Näihin kysymyksiin antaa vastauksia yhteiskuntatieteiden tohtori Karina Jutila Polemia-kirjassa ”Pilaako eliitti Suomen?”

Lataa julkaisu
12.12.2016

Suomesta ikäihmisten mallimaa

Kirjoittanut: Raili Mäkitalo
Julkaisu: 12.12.2016

Miksi Suomi ei osaa varautua ikääntymiseen? Mitkä asiat tukevat hyvää ikääntymistä? Miten saadaan vähennettyä hoidon kustannusten kasvua? Mikä vastuu on ikääntyvillä itsellään?

Näihin kysymyksiin löytyy vastauksia tästä Raili Mäkitalon Polemiasta ”Suomesta ikäihmisten mallimaa”.

Lataa julkaisu
19.09.2016

Miten bioetiikka voi muuttaa suomalaista terveydenhuoltoa?

Kirjoittanut: Heikki Saxén ja Salla Saxén
Julkaisu: 19.09.2016

Kuka päättää hoidosta, elämästä ja kuolemasta? Millä perusteella hoitopäätöksiä pitäisi tehdä? Mitä on bioetiikka, ja miten se liittyy terveydenhuoltoon? Ketä kaikkia hoitoihin liittyä eettinen keskukstelu koskettaa? Miten keskustelua pitäisi käydä?

Heikki ja Salla Saxénin Polemia ”Miten bioetiikka voi muuttaa suomalaista terveydenhuoltoa?” on tarkoitettu meille kaikille. Olemme itse eettisen keskustelun tekijöitä ja kohteita.

Lataa julkaisu
03.05.2016

Maakuntaitsehallinto

Kirjoittanut: toim. Antti Mykkänen
Julkaisu: 03.05.2016

Maakuntaitsehallinto on ollut Suomen poliittisella agendalla autonomian ajasta lähtien. Kaikki suuret puolueet ovat olleet sitä vuorollaan ajamassa ja välillä vastustamassa. Nyt se näyttää toteutuvan.

Mitä maakuntahallinto on? Onko se aitoa itsehallintoa? Mikä on sen olemus? Mitkä ovat sen tehtävät? Mitä hyötyä siitä on? Mikä on suhde kuntiin tai valtioon? Millaisia esimerkkejä on Euroopassa? Vastauksia etu- ja takakannen välissä. Tässä Polemiassa.

 

 

Lataa julkaisu
Lataa lisää