Lähes joka toinen (47 %) arvioi, että etujärjestöt (mm. työmarkkinajärjestöt) viestivät omista tavoitteistaan ja kannanotoistaan ainakin jokseenkin ymmärrettävästi, kun taas kaksi viidestä on eri mieltä. Sen sijaan kaksi kolmesta (66 %) ilmoittaa, että virkamiehet eivät kykene viestimään valmistelemistaan esityksistä ymmärrettävästi. Vielä suurempi enemmistö (71 %) sanoo, että poliitikkojen kielestä ei saa selvää. Tätä mieltä ovat erityisesti nuoret.
Keskustan kannattajat ymmärtävät keskimäärää paremmin puolueiden viestejä niiden tavoitteista, mutta etujärjestöjen viestit ovat heille epäselviä. SDP:n kannattajat ymmärtävät helposti etujärjestöjen viestintää. Perussuomalaisten kannattajat poikkeavat muista siinä, että heidän mielestään mikään taho ei osaa viestiä ymmärrettävästi. Kaikkien puolueiden kannattajat ymmärtävät paremmin puolueiden kuin poliitikkojen kantoja.
Kokoomuksen tukijat suhtautuvat muita myönteisemmin puolueiden, poliitikkojen ja virkamiesten viestintään. Vihreiden kannattajat ovat hieman keskimäärää epätietoisempia. Vasemmistoliiton tukijat moittivat etenkin poliitikkojen ja virkamiesten kieltä, mutta arvostavat etujärjestöjen viestinnän selkeyttä.
Ammattijärjestötausta erottelee näkemyksiä. SAK:n ja STTK:n jäsenten mielestä etujärjestöt kykenevät viestimään vähintäänkin melko ymmärrettävästi, mutta virkamiesten valmistelemat esitykset eivät ole kovinkaan selkeitä.
Koko tutkimuksen pääset lukemaan tästä.
Tutkimuksen toteutus
KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy. Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 7.-13.9.2018. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1 049. Vastaajat edustavat maamme 18 – 79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.
Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 0400 – 570 087.
Kommentit