uutiset / 13.07.2019

Puolueiden kokonaisimagoissa ei suuria eroja – järjestys: SDP, kokoomus, vihreät ja perussuomalaiset

Suomalaisten mielestä puolueista parhaat mielikuvat ovat SDP:llä (kolmen ominaisuuden keskiarvo 19 %), kokoomuksella (18 %) vihreillä (17 %) ja perussuomalaisilla (16 %). Heikoimmin kuudesta suurimmasta puolueesta pärjäävät keskusta (12 %) ja vasemmistoliitto (14 %), käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta.

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Ominaisuudet, joilla puolueita arvioitiin, olivat seuraavat: ”On kaltaiseni ihmisen asialla”, ”pitää pidemmällä tähtäimellä lupauksensa” ja ”taitava edistämään yhteiskunnan kokonaisedun kannalta toimivia ratkaisuja”.

Suurin kokonaismielikuvan ja puolueen vaalikannatuksen ero on vihreillä (mielikuva +5,7 % vaalikannatusta suurempi) ja vasemmistoliitolla (+5,5 %). Perussuomalaisilla (-1,9 %) ja keskustalla (-1,7 %) luvut ovat toisin päin eli mielikuva on vaalikannatusta heikompi.

SDP:n (76 %) ja kokoomuksen (74 %) omien kannattajien keskuudessa kokonaismielikuva on vahvin. Heikoin se on vihreiden (63 %), keskustan (64 %) ja vasemmistoliiton (65 %) kannattajien keskuudessa.

Pienempien puolueiden, RKP:n ja kristillisdemokraattien, kuvat jäävät muita ilmeettömimmiksi. Tähän vaikuttaa keskeisesti puolueiden koko eli kokonaiskannatus ja tunnettuus. RKP:n kokonaismielikuva (kolmen ominaisuuden keskiarvo) on seitsemän ja kristillisdemokraattien kuusi.

Joka neljäs suomalainen (25 %) kokee SDP:n, vajaa neljännes vihreiden (23 %), viidennes kokoomuksen (20 %), vasemmistoliiton (19 %) ja perussuomalaisten (18 %), sekä joka kuudes keskustan (15 %) olevan kaltaistensa ihmisten asialla.

Lupauksensa pidemmällä tähtäimellä pitävät kansalaisten mielestä parhaiten perussuomalaiset (15 %), kokoomus (15 %), vihreät (14 %) ja SDP (13 %). Keskustan lupausten pitoon uskoo joka kymmenes (10 %).

Kansalaisten mielestä yhteiskunnan kokonaisedun kannalta toimivia ratkaisuja kykenevät tekemään parhaiten SDP (18 %) ja kokoomus (18 %). Perässä tulevat vihreät (14 %), keskusta (12 %), vasemmistoliitto (10 %) ja perussuomalaiset (10 %).

Koko tutkimus luettavissa tästä.

Tutkimuksen toteutus. KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy. Vastaajien tuli kunkin esitetyn ominaisuuden kohdalla ilmoittaa kaikki ne puolueet, joita ominaisuus sopii kuvaamaan. Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 7.-13.6.2019. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1 003. Vastaajat edustavat maamme 18-79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 0400-570087.

#imago #puolueet

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.