uutiset / 16.07.2019

Vajaa viidesosa suomalaisista luottaa maan hallituksen talouslinjauksiin – enemmistö epäilee

Vain viidesosa (19 %) suomalaisista uskoo työllisyys- ja talouskasvun riittävän paikkaamaan julkisen talouden 1,2 miljardin pysyvien menojen lisäyksen, käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta. Enemmistö (52 %) on epäileväinen ja reilu neljännes (28 %) ei pysty ottamaan kantaa.

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Suomalaisista vain kuudesosa (16 %) uskoo julkisen talouden olevan tasapainossa vuonna 2023. Selvä enemmistö (57 %) ei pidä tätä mahdollisena. Julkisen talouden tasapainoon vuonna 2023 eivät usko edes hallituspuolueiden kannattajat.

Enemmistö (55 %) suomalaisista suhtautuu nuivasti valtion omaisuuden myymiseen käytettäväksi kertaluonteisiin investointeihin ja erilaisiin kokeiluihin. Ainoastaan viidesosa (20 %) kannattaa valtion omaisuuden myymistä.

Myös hallituspuolueiden kannattajat suhtautuvat penseästi valtion omaisuuden myymiseen käytettäväksi kertaluonteisiin investointeihin ja erilaisiin kokeiluihin. Kaikkien puolueiden kannattajien keskuudessa on enemmän kielteisiä kuin myönteisiä näkemyksiä.

Hoitotakuun tiukentamisen toteutumiseen ei uskota

Suomalaisilla ei ole selkeää näkemystä siitä, miten soten käy kuluvan vaalikauden aikana. Kaksi viidestä (39 %) uskoo, että sote-uudistus toteutuu tällä hallituskaudella. Joka kolmas (33 %) on epäuskoinen. Yli neljännes ei osaa ottaa kantaa (28 %) tai ei ryhdy edes arvailemaan.  Enemmistö (54 %) hallituspuolueiden kannattajista luottaa soten toteutumiseen. SDP:n kannattajien keskuudessa vakuuttuneita on lähes kaksi kolmesta (64 %).

Suomalaisista reilu neljännes (28 %) kannattaa sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisvastuun siirtoa kunnilta 18 maakunnalle. Kolmannes (33 %) asettuu vastarintaan ja kaksi viidestä (39 %) ei osaa ottaa kantaa. Vuonna 2015 joka toinen kansalainen suhtautui myönteisesti vastuun siirtämiseen kuntaa suuremmille itsehallintoalueille.

Suomalaisista neljännes (27 %) on vakuuttunut lupauksen hoitotakuun kiristämisestä toteutuvan ja vastaisuudessa pääsevän kiireettömässä tapauksessa hoitoon viikon sisällä hoidon tarpeen arvioinnista. Enemmistö (52 %) on epäuskoinen.

SDP:n kannattajien enemmistö (56 %) luottaa hoitotakuun tiukentamisen toteutuvan. Enemmistö muiden suurempien puolueiden kannattajista (perussuomalaiset, kokoomus, keskusta) on epäuskoisia. Vihreiden ja vasemmistoliiton kannattajien keskuudesta löytyy hieman enemmän epäuskoa kuin luottamusta.

Koko tutkimus luettavissa tästä.

Tutkimuksen toteutus. KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy. Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 7.-13.6.2019. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1 003. Vastaajat edustavat maamme 18 – 79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 0400-570087.

#gallup #hallitus #kansalaistutkimus #talous

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.