uutiset / 03.10.2020

Suomalaisten enemmistö: Kontrolli ja valvonta eivät ole lisääntyneet huolestuttavasti – päättäjien mahdollisuuksia rajoittaa oikeuksia ja vapauksia ei ole syytä suitsia

Kansalaisten tuntuvaa enemmistöä ei löydy vapausoikeuksien kaventamiseen kuin laajentamisenkaan, käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön kyselytutkimuksesta.

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Kansalaisten enemmistön mielestä yhteiskunnan kontrolli ei ole lisääntynyt huolestuttavasti, eikä poliittisten päättäjien mahdollisuuksia rajoittaa oikeuksia ja vapauksia haluta suitsia. Enemmistö (57 %) suomalaisista torjuu väitteen, että yksilöön kohdistuva yhteiskunnan kontrolli ja valvonta olisi lisääntynyt maassamme huolestuttavasti. Noin kolmannes (34 %) hyväksyy väittämän. Enemmistö (56 %) kansalaisista torjuu ehdotuksen, jonka mukaan poliittisilla päättäjillä pitäisi olla nykyistä vähemmän mahdollisuuksia rajoittaa kansalaisten oikeuksia ja vapauksia. Vain reilu neljännes (29 %) yhtyy väitteeseen.

Joka toinen (48 %) kansalainen on valmis luopumaan henkilökohtaisista oikeuksistaan ja vapauksistaan, jos valtio pystyy paremmin suojelemaan yksilöä. Enemmän kuin kaksi viidestä (43 %) tyrmää ajatuksen.

Kaksi viidestä (40 %) soisi maan hallitukselle nykyistä suuremmat yleisvaltuudet rajoittaa kansalaisten oikeuksia ja vapauksia. Niukka enemmistö (51 %) ei myöntäisi maan hallitukselle laajempia oikeuksia kansalaisvapauksien kaventamiseksi.

Suomalaisten jakautumisesta kahtia kielii se, että samansuuruinen joukko sekä kannattaa (43 %) että vastustaa (45 %) ehdotusta, jonka mukaan Suomessa pitäisi ensisijaisesti turvata kansalaisten oikeudet ja vapaudet, eikä yrittää rajoittaa yksilöiden käyttäytymistä.

Miehet, nuoret ja oppositiopuolueiden kannattajat ovat muita vakuuttuneempia siitä, että yksilöön kohdistuva yhteiskunnan kontrolli ja valvonta olisi lisääntynyt huolestuttavasti.

SDP:n kannattajat ovat muita alttiimpia luopumaan oikeuksistaan ja antamaan hallitukselle laajempia valtuuksia puuttua yksilöiden vapauksiin.

Lue koko tutkimus.

Tutkimuksen toteutus. KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy. Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 11.–16.9.2020. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1 039. Vastaajat edustavat maamme 18–79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on koko aineiston tasolla suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, p. 0400 570087

#gallup #kansalaistutkimus

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.