uutiset / 25.02.2019

Sisäilman ongelmat ja huono työergonomia vaivaavat sairaanhoitajien ja opettajien työtiloja

Kunnallisalan kehittämissäätiön ja Kiinko Oy:n rahoittamassa selvityksessä kysyttiin kuntatyöntekijöiden (OAJ ja Tehy) näkemyksiä terveestä työtilasta ja kerättiin ehdotuksia työtilojen parannuksiin. Tuloksia kommentoi joukko kiinteistö- ja rakennusalan sekä kunnallisen sivistys-, sosiaali- ja terveysjohdon edustajia. Selvityksen toteutti Fountain Park Oy.

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Lähes kahdella kolmesta vastaajasta on huonoja kokemuksia työtilasta viimeisen kolmen vuoden ajalta. Viidesosa osallistujista kokee tilanteensa jopa erittäin huonona. Huonoja kokemuksia on enemmän Tehyn kuin OAJ:n osallistujilla.

Työtilaa haittaavat osallistujien mukaan eritoten puutteellinen ilmanvaihto, huono työergonomia, sisäilman epäpuhtaudet, epäsopiva lämpötila ja melu. Lisäksi ongelmiksi mainittiin ahtaus ja tilojen puute, epäsiisteys, hajut, vääränlainen valaistus, työtilan toimimattomuus sekä vaaratilanteet. OAJ:n edustajien mukaan työtilan suurin haaste on epäsopiva lämpötila, tehyläisillä taas huono työergonomia.

Ehdotuksia ongelmien ratkaisuun ovat mm. kiinteistönhuolto, avoin vuorovaikutus tilojen käyttäjien ja ylläpitäjien välillä, säännölliset huoltotyöt, siivoussopimuksen päivittäminen ja tilojen käyttö niiden alkuperäiseen tarkoitukseen. Olennaista on, että joku kuuntelee ja reagoi palautteeseen sekä tiedottaa asian etenemisestä. Työtilojen ylläpitäjät ja käyttäjien johdon edustajat panostaisivat sisäilman puhdistamiseen ja ilmanvaihdon parantamiseen.

Vastaajat kokevat, että oireita ei oteta tosissaan – tiedetään, ketä asian kanssa lähestyä, mutta ongelman syytä ei välttämättä tutkita eikä asian etenemisestä viestitä. Esimiehen ja johdon lisäksi työntekijä itse on usein ongelmanratkaisijan roolissa. Omalla asenteella ja aktiivisuudella onkin suuri merkitys haasteiden kanssa pärjäämisessä.

Koko raportti luettavissa tästä.

Tutkimuksen toteutus

Selvitys tehtiin sähköpostitse lokakuussa 2018 ja osallistujia saatiin OAJ:sta 888 ja Tehystä 328. Vastauksia kommentoi 66 ylläpitäjien ja käyttäjien johdon edustajaa joulukuussa 2018. Yhteensä vastaajia oli 1282.

#hoitotyö #kuntatyönantajat #opettajat #työhyvinvointi #työtilat

2 kommenttia

  1. Nuo sisäilmaongelmat on kyllä ikävä juttu ja vaivaa useita rakennuksia. Varsinkin kun osa työntekijöistä voi saada vakaviakin oireita ja reaktioita. Toivotaan, että asiaan tuo apua esimerkiksi jutussa mainittu kiinteistöhuolto tai uusi siivoussopimus. https://www.taajamateam.fi/

  2. Harmillista kuulla että työtiloissa on ongelmia sisäilman kanssa. Meidän kiinteistössä ilmanvaihdon säädöllä päästään jo pitkälle. Niin kuin kirjoituksessa sanotaan, ongelman ratkaisuina voi olla kiinteistöhuollon ja huoltotöiden tarkastaminen.

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.