uutiset / 02.10.2017

Pekka Sauri: Maakunnista liian heikkoja

Helsingin ex-apulaiskaupunginjohtaja, filosofian tohtori Pekka Sauri valaisee tänään julkaistussa KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön Polemia-pamfletissaan kuntien tulevaisuutta sosiaali- ja terveyspalvelujen siirryttyä maakuntien vastuulle.

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Saurin keskeiset teesit ravistelevat maakuntauudistusta ja avaavat kunnille uusia menestymisen mahdollisuuksia ilman raskaimpia peruspalveluvelvoitteita:

  1. Sote-palvelujen siirto yksittäisiltä kunnilta vahvemmille organisaatioille on järkevää. Palvelut kannattaa järjestää tuotantotalouden näkökulmasta parhaalla mahdollisella hyötysuhteella.
  2. Sote-palvelualueiden eli maakuntien määrä ei kuitenkaan palvele tätä periaatetta. Näyttää selvältä, että 18 maakunnan mallissa on yritetty yhdistää toisaalta maakuntahallinnon perustaminen ja sote-palveluiden tuottaminen. On vaikea kuvitella, että tämä malli olisi aikaa kestävä ja pysyvä.
  3. Maakuntien asema on esitetyssä mallissa liian heikko, jotta se edellyttäisi suoria maakuntavaaleja. Tällä tietoa maakunnille ei ole tulossa verotusoikeutta, ja sote-palvelujen rahoitus tulee valtiolta. Maakunnista on tulossa valtiovallan alueellisia etäispäätteitä. Maakuntavaltuuston valitseminen suorilla vaaleilla ei näytä perustellulta.
  4. Kun sote-palvelut siirtyvät kunnilta laajemmille maantieteellisille alueille, kunnille avautuu mahdollisuus muuttua 1900-luvun mittaan rakentuneesta palvelukoneesta asukkaidensa yhteisöksi ja asukkaiden potentiaalin realisoijaksi. Kuntien on syytä varautua tähän rooliin hyvissä ajoin.
  5. Kuntien on syytä pikimmiten ottaa avoimuus ja vuorovaikutteisuus keskeiseksi strategiseksi tavoitteekseen. Tämä tarkoittaa esimerkiksi tietopyyntöihin vastaamisen, sosiaalisen median käytön ja kunnan keräämän datan avaamisen sisällytettäväksi kunnan toimintakulttuuriin ja -käytäntöihin.

”Kunnat jälkeen soten” on ladattavissa maksutta tästä.

Lisätietoja: Pekka Sauri, p. 0500 433 464

#kuntien tulevaisuus #maakunnat #sote

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.