uutiset / 28.01.2016

Kuntalaisten ilonaiheet: asuminen,vapaa-aika ja ympäristö

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Kuntalaisten ilonaiheet ovat hyvät asumisen olosuhteet (65 %), hyvät liikunta-, urheilu- ja kuntoilumahdollisuudet (61 %), hyvin toimivat kulttuuripalvelut (55 %), luonnon ja ympäristön saasteettomuus (54 %) sekä hyvät harrastus- ja vapaa-ajan mahdollisuudet (53 %). Tämä käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta. KOKO TUTKIMUS LIITTEENÄ.

Listan tyveen eli vähiten iloa aiheuttaviksi asettuvat alhainen kuntavero (8 %), kuntapäättäjien välittäminen asukkaista (9 %), hyvä työllisyystilanne (12 %), kunnan asukkaiden yhteishenki (15 %) ja sosiaalisten ongelmien vähäisyys (15 %). Voi olla, että moni kokee näissä asioissa olevan suurimmat ongelmat kotikunnassa.

Naiset iloitsevat miehiä useammin kulttuuri- ja liikuntamahdollisuuksista ja -palveluista. Miehet ovat naisia useammin tyytyväisiä alhaiseen rikollisuuteen, asuinkunnan vetovoimaan ja sosiaalisten ongelmien vähäisyyteen.

Pääkaupunkiseudulla joukkoliikenne, maaseudulla saasteettomuus

Kuntatyypillä on suuri vaikutus ilon kokemiseen. Leimallisesti pääkaupunkiseutudulla asuvien ilon aiheita ovat hyvä joukkoliikenne (79 %), liikunta- ja urheilumahdollisuudet (73 %), vapaa-aika (72 %) ja hyvät kulttuuripalvelut (69 %). Kaikki nämä ovat asioita, jotka helposti mielletään urbaanin ympäristön vahvuuksiksi.

Vastaavasti maaseutukunnissa iloa nostattavat saasteettomuus (83 %), asumisympäristö (72 %), ympäristön siisteys (62 %) ja rikollisuuden puute (61 %), joita on perinteisesti pidetty maaseutukuntien hyvinä puolina.

Koulu- ja terveyspalveluiden kohdalla ei ollut merkittäviä eroja eri kuntatyyppien välillä. Tämä tukee arviota siitä, että Suomessa nämä palvelut ovat kohtuullisesti järjestetty.

KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti TNS Gallup Oy.
Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 28.11.-4.12 2015. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1.149. Vastaajat edustavat maamme 18 – 75 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 0400-570087

#gallup #ilonaiheet #palvelut

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.