uutiset / 12.11.2018

Lähes kaikki kuntien palvelut riittäviä – huolta vanhusten palveluista

Kolme neljästä (74 %) pitää kuntien palveluja riittävinä ja joka viides (19 %) riittämättöminä, käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta. Neljä viidestä (81 %) pitää kuntien liikunta- ja urheilupalveluja täysin tai jokseenkin riittävinä. Lähes yhtä hyvän arvosanan saavat peruskoulut (76 %). Myös lukioita ja ammatillisia oppilaitoksia (73 %) sekä teknisiä palveluita (71 %) koskevat arviot erottuvat myönteisyydellään muista. Lähimmäksi viiden kärkeä sijoittuu lasten päivähoito (62 %).

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Joka toinen (47 %) arvioi vanhuspalvelut riittämättömiksi. Huomionarvoista tyytymättömyyttä on myös terveyspalveluissa (32 % katsoo riittämättömiksi). Vanhusten huoltoon kohdentuu tällä hetkellä enemmän tyytymättömyyttä kuin vuonna 2012, jolloin asiasta viimeksi kysyttiin. (44 % -> 47 %). Sen sijaan entistä useampi arvioi terveyspalvelut ainakin jokseenkin riittäviksi (57 % -> 62 %).

Vanhuspalvelut heikkenevät maaseudulta kaupunkeihin ja myös pohjoisesta etelään siirryttäessä. Pääkaupunkiseudun luvut ovat kriittisimmät: enemmistö (57 %) pääkaupunkiseudun asukkaista arvioi vanhuspalvelut riittämättömiksi.

Vain joka neljäs arvioi toimeentulotuen riittäväksi

Näkemykset toimeentulotuen riittävyydestä ovat muuttuneet tuntuvasti. Vuonna 2012, jolloin toimeentulotuki oli kunnilla, kaksi viidestä (42 %) arvioi toimeentulotuen ainakin jokseenkin riittäväksi, nyt kun tehtävää hoitaa Kela, enää noin neljännes (25 %). Epätietoisuus toimeentulotuen riittävyydestä on lisääntynyt neljätoista prosenttiyksikköä (33 % -> 47 %).

Koko tutkimuksen pääset lukemaan tästä.

Tutkimuksen toteutus

KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy. Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 7.-13.9.2018. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1 049. Vastaajat edustavat maamme 18 – 79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 0400 – 570 087.

#eläkeläiset #gallup #kansalaiset #kela #vanhustenhoito

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.