Irtisanomissuojaa pitää kohdallaan olevana puolet vastaajista (50 %). Joka viidennen (21 %) mielestä se on liian hyvä ja siten heikentää kilpailukykyä. Irtisanomissuojaa liian huonona pitää kuudesosa (16 %) kansalaisista.
Lähes joka toinen (45 %) uskoo osaavan ja ammattitaitoisen työvoiman saatavuuden olevan kilpailukyvyn kannalta liian heikkoa maassamme. Vähintään kaksi viidestä otaksuu esimiesten osaamisen (42 %), ilmapiirin työelämässä (39 %) ja henkilöstön vaikutusmahdollisuuksien omaan työhön (39 %) heikentävän maamme kilpailukykyä.
Paikallisen sopimisen mahdollisuutta pitää liian huonona lähes kaksi viidestä (38 %) ja kohdallisena lähes sama määrä (36 %).
Työntekijätaustaiset, SAK:n jäsenet, heikommin koulutetut ja pienituloiset kokevat työntekijöiden palkkatason liian huonoksi. Ylempien toimihenkilöiden, yrittäjien ja hyvätuloisten keskuudessa on hieman keskimäärää enemmän niitä, joiden mielestä palkat ovat nykyisellään jo liian hyviä.
Naiset ovat miehiä hanakampia näkemään etenkin palkkatason, työilmapiirin ja vaikutusmahdollisuuksien työelämässä olevan heikkoa. Miehet näkevät asioiden olevan työelämässä kilpailukyvyn kannalta enemmän kohdallaan ja kunnossa.
Puoluekanta on yhteydessä näkemyksiin. SDP:n ja vasemmistoliiton kannattajat ovat muita tyytymättömämpiä henkilöstön vaikutusmahdollisuuksiin, sekä esimiesten osaamiseen ja ammattitaitoon. Kokoomuksen ja keskustan kannattajat ovat muita tyytyväisempiä palkkatasoon, mutta tyytymättömämpiä paikallisen sopimisen mahdollisuuksiin ja ammattitaitoisen työvoiman saantiin.
Koko tutkimus luettavissa tästä.
Tutkimuksen toteutus. KAKS- Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy.
Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 1.–5.12.2019. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1 098. Vastaajat edustavat maamme 18–79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali koko aineistosta on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.
Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 0400-570087
Kommentit