uutiset / 19.11.2016

Kansalaiset: Kuntien pärjättävä omillaan, ei verojen korotuksia eikä lisää lainaa

Kuntien pitäisi olla riittävän suuria pärjätäkseen verotuloillaan (57 % vastaajista). Veroja ei saa korottaa (64 %), eikä velkaa ottaa (67 %), käy ilmi KAKS - Kunnallisalan kehittämissäätiön kansalaistutkimuksesta.
Palvelujen laadusta ei saa tinkiä (75 %), eikä niitä karsia (54 %). Palveluja ei saa myöskään ulkoistaa (53 %). Henkilökuntaa ei saa irtisanoa (54 %), eikä lomauttaa (50 %). Lisää henkilökuntaa ei kunnissa tarvita (54 %).

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Tällaiseen lopputulokseen päästään, jos noudatetaan suomalaisten enemmistön kantoja ja tuntoja kuntien tulevassa politiikassa. Haaste on siinä, että kunnallisia palveluita ei saisi karsia eikä henkilöstösäästöjä toteuttaa, saati maksuja ja veroja korottaa. Varauksellinen suhtautuminen säästötoimiin on lisääntynyt.

Eniten kannatusta saa ehdotus ”kuntien pitäisi jatkossa olla riittävän suuria pärjätäkseen omilla verotuloillaan” (57 %). Neljännes (25 %) väestöstä torjuu vaatimuksen. Asuinalue ja asuinkunnan tyyppi eivät heijastu suhtautumisessa.

Ajatus kuntapalvelujen ulkoistamisesta yksityisten yritysten hoidettavaksi nykyistä enemmän synnyttää vastarintaa (53 %). Hallituspuolueiden kannattajista yhtä suuri osa kannattaa (44 %) ja vastustaa (43 %) ulkoistamista. Oppositiossa ulkoistamisen vastustus on selvä (72 %).

Ehdotus kunnan lainanoton lisäämisestä palvelujen ja työpaikkojen turvaamiseksi on vastenmielinen (67 %). Syömälainan kannattajia on vain viidenneksen verran (19 %). Ainoastaan vasemmistoliiton kannattajat lisäisivät lainanottoa. Kunnallisveron korottamisvaateen kannatus on lähes romahtanut vuodesta 2013 (48 % ja 25 % 2016).

Kyselyssä kokoomuksen kannattajien profiili poikkeaa muiden puolueiden kannattajien profiilista useissa asioissa. Erityisesti näin on suhteessa vasemmistoliiton kannattajiin, joissa kannat ovat useissa asioissa päinvastaiset.

Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti TNS Gallup Oy. Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 24.–29.9.2016. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1.082. Vastaajat edustavat maamme 18 – 75 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen 0400-570087

kuvio-1-talous

Kuntien talous ja palvelut -tutkimusosio

#gallup #kuntatalous #talous #verotus

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.