uutiset / 12.01.2019

Kansalaiset: Jako oikeistoon ja vasemmistoon on selvä – rajan ylittäminen ei ole helppoa

Suomalaisista reilu neljännes (29 %) sijoittaa itsensä enemmän (9 %) tai vähemmän (20 %) oikeistoon. Yli neljännes (27 %) arvioi sijoittuvansa keskelle. Neljännes (25 %) sijoittaa itsensä enemmän (7 %) tai vähemmän (18 %) vasemmistoon.

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Puolueiden kannattajien vastausten perusteella kokoomuslaiset ovat oikeistolaisia. Perussuomalaiset ja ryhmä ”muut puolueet”, joihin mm. RKP:n ja kristillisdemokraattien kannattajat lukeutuvat, ovat oikeistokeskustalaisia: Keskustalaiset ovat keskustaoikeistolaisia, SDP:n ja vihreiden kannattajat ovat vasemmistokeskustalaisia ja vasemmistoliittolaiset ovat vasemmistolaisia.

Eniten oikeistoon suuntautuvia on ylempien toimihenkilöiden, yrittäjien ja akavalaisten joukossa. Vasemmistoon kallellaan ovat vahvimmin SAK:n ja STTK:n jäsenet, pienituloisimmat ja yksin asuvat. Alempien toimihenkilöiden, Itä- ja Pohjois-Suomessa ja maaseutumaisissa kunnissa asuvien, sekä epävarmojen tai melko varmojen äänestäjien keskuudessa on eniten keskelle itsensä sijoittavia.

Oikeisto–vasemmisto-rajaa ei ylitetä helposti

Enemmän kuin kaksi viidestä (44 %) sanoo, että vasemmisto–oikeisto-rajan ylittäminen vaaleissa olisi enemmän tai vähemmän vaikeaa. Hankalinta se on kokoomuksen ja vasemmistoliiton kannattajille.

Kolmannekselle (32 %) rajan ylittäminen olisi erittäin tai melko helppoa. Keskimäärää ongelmattomampaa se on perussuomalaisten ja vihreiden kannattajille. Joka neljäs (24 %) ei osaa arvioida rajan ylittämisen vaikeutta tai helppoutta.

Koko tutkimus luettavissa tästä.

Tutkimuksen toteutus

KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy. Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 1.-5.12.2018. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1 020. Vastaajat edustavat maamme 18–79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 0400-570087.

#gallup #kansalaiset #oikeisto #vasemmisto

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.