uutiset / 07.08.2016

Kansalaiset: Soten kilpailutus hyväksytään – etuja epäillään

Suomalaisista kaksi kolmesta (62 %) suhtautuu myönteisesti (38 %) tai neutraalisti (24 %) siihen, että julkiset sote-palvelut tuotetaan sekä julkisissa että yksityisissä yrityksissä. Tämä käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta. Neljännes (25 %) vastustaa linjausta.

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Julkisten sote-palvelujen yhtiöittäminen ja tuottaminen sekä julkisissa että yksityisissä yrityksissä viehättää etenkin hallituspuolueiden kannattajia (62 %). Vahvinta kannatus oli kokoomuksen (74 %), ja keskustan (57 %) kannattajien piirissä. Oppositiopuolueiden kannattajilla on epäilyksiä, reilu neljännes (29 %) kannattaa ja kaksi viidestä (42 %) suhtautuu kielteisesti. Kriittisimpiä ovat vasemmistoliiton kannattajat, joista ylivertainen valtaosa (70 %) suhtautuu uudistukseen kielteisesti.

Enemmistö (58 %) suomalaisista uskoo, että palveluiden hinta asiakkaalle nousee, jos valinnanvapauden piiriin kuuluvat julkiset sosiaali- ja terveyspalvelut yhtiöitetään. Lisäksi lähes joka toinen arvioi, että sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaiskustannukset maassamme lisääntyvät (45 %) ja kilpailun toimivuus erilaisten palvelun tuottajien välillä hankaloituu (46 %). Sen sijaan kansalaiset pikemminkin uskovat, että turhat lääkärillä käynnit vähentyvät (34 %).

Hallituksen sote-ratkaisun yhtenä lähtökohtana on, että julkinen, yksityinen ja kolmas sektori kilpailevat neutraalisti palveluiden tuotannossa. Kansalainen saa valita palveluntuottajan pääsääntöisesti perustasolla ja soveltuvin osin erikoistasolla.

Vastaajilta kysyttiin suhtautumista siihen, että julkiset sote-palvelut tuotetaan sekä julkisissa että yksityisissä yrityksissä. Samalla kysyttiin, miten he uskovat asioiden muuttuvan, jos erilaiset julkiset ja yksityiset yhtiöt kilpailevat keskenään palveluiden tuottamisesta.

KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti TNS Gallup Oy. Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 3.-9.6 2016. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1.035. Vastaajat edustavat maamme 18 – 75 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

 

graaffi gallup sote

 

 

graaffi gallup sote 2

 

Kaikki kuviot nähtävissä Kansalaiset ja soten kilpailutus tiedote

 

Lisätietoja: Antti Mykkänen, 0400-570087

#gallup #kansalaiset #palvelut #sote

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.