uutiset / 23.07.2017

Joka toinen kannattaa kaksoiskuntalaisuutta – kannatus on lisääntynyt

Puolet suomalaisista (48 %) kannattaa kaksoiskuntalaisuutta, eli oikeutta olla kirjoilla kahdessa kunnassa ja käyttää niiden palveluja. Tämä käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tuoreesta kansalaistutkimuksesta. Kaksoiskuntalaisuuden torjuu vajaa kolmasosa (31 %) ja kantaa ei osaa ottaa viidennes (21 %). Kaksoiskuntalaisuuden kannatus on voimistunut vuodesta 2010 seitsemän ja vastustus vähentynyt 21 prosenttiyksikköä.

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Puolesta- ja vastaan-osuudet pysyvät likimain vakiona, riippumatta sukupuolesta, iästä ja koulutuksesta. Kaksoiskuntalaisuus saa keskimäärää enemmän kannatusta yrittäjien (63 %) ja opiskelijoiden (61 %) keskuudessa. Alueittain tarkastellen tukea annetaan eniten pääkaupunkiseudulla (53 %) ja Uudellamaalla (54 %).

Innokkaimpia kaksoiskuntalaisuudesta ovat keskustan (64 %) ja vihreiden (58 %) kannattajat. Myös SDP:n, perussuomalaisten kannattajien enemmistö liputtaa kaksoiskuntalaisuudelle. Nihkeimpiä ovat kokoomuslaiset, joista yhtä suuri osa kannattaa (44 %) ja vastustaa (45 %) kaksoiskuntalaisuutta.

Tärkeintä on oikeus käyttää palveluita – äänioikeus kahdessa kunnassa ei kiinnosta

Tärkeintä kaksoiskuntalaiselle on oikeus käyttää paikallisia palveluja kahdessa kunnassa nykyistä joustavammin (75 % pitää melko tai erittäin tärkeänä). Lähes yhtä tärkeäksi koetaan oikeus saada tietoa kunnan hallinnosta (73 %). Muut tärkeiksi koetut ovat mahdollisuudet valittaa päätöksistä ja osallistua palveluiden kehittämiseen (62 %), sekä oikeus tehdä aloitteita kunnalle sen toimintaa koskevissa asioissa (60 %). Joka toinen (50 %) kokisi tärkeäksi myös mahdollisuuden jakaa kunnallisvero kahden kunnan kesken.

Oikeutta asettua ehdolle kuntavaaleissa ja toimia muissa luottamuselimissä arvostaa reilu kolmannes (37 %) väestöstä. Vielä vähemmän kiinnostaa äänioikeus kahdessa kunnassa (29 %). Tärkeintä äänioikeus olisi opiskelijoille (45 %).

Tutkimuksen taulukot luettavissa tästä.

Tutkimuksen toteutus

KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy (aiemmin TNS Gallup Oy). Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 2.-7.6 2017. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1.044. Vastaajat edustavat maamme 18 – 75 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 0400-570087.

#gallup #kaksoiskuntalaisuus #kunta

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.