Polemiikki / 08.04.2021

Pitääkö ehdokkaiden olla huolissaan uhkailusta ja häirinnästä

KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiö rahoittaa tutkimushanketta Sietämisen rajat – mikä on häirintää ja mikä uhkailua? Tutkimus kuntien luottamushenkilöiden ja johtavien viranhaltijoiden kokemasta uhkailusta ja häirinnästä. Hankkeessa ovat mukana Tampereen yliopistosta Jenni Airaksinen, joka vastaa tutkimuksen johtamisesta, ja tutkija Anni Kyösti.

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Kuntavaalit lähestyvät, ehdokaslistoja on julkistettu, yliopistonlehtori Jenni Airaksinen, pitääkö ehdokkaiden olla etukäteen erityisen huolissaan uhkailusta ja häirinnästä, jos tulevat valituiksi?

– Yksi kolmesta kuntapäättäjästä on joutunut uhkailun tai häirinnän kohteeksi, joten ei se kovin harvinaista ole. Rivipäättäjiä uhkaillaan ja häiritään hiukan vähemmän ja näkyviä päättäjiä hiukan useammin. Jos saa paljon ääniä ja näkyvän roolin, niin häirintäänkin kannattaa varautua ja etenkin miettiä, keneen ottaa yhteyttä, jos kokee häirintää. Myös omaa puoluettaan ja kuntaansa kannattaa lähestyä ja kysyä, miten häirintää kokeneita tuetaan ja autetaan.

 

Millaista häirintää ja uhkailua luottamushenkilöt ovat kokeneet? Mitkä ovat olleet räikeimpiä tapauksia?

– Häirintää ja uhkailua on monenlaista. Muiden muassa vaalihäirintää, seksuaalista häirintää, henkistä väkivaltaa, nimettömiä kirjeitä, pelottelusoittoja, perättömien huhujen levittelyä ja nimittelyä.

– Räikeimmät tapaukset ovat fyysistä väkivaltaa ja sillä uhkaamista. Karmaisevimpia ovat kotiovelle toimitut nimettömät uhkailukirjeet, joissa koko perhettä uhataan väkivallalla ja vaikkapa tuhopoltolla. Karuja ovat myös kertomukset, joissa perheen lapset joutuvat koulussa kiusatuiksi vanhempien luottamustehtävän vuoksi.

 

Miten kuntien nykyiset johtavat luottamushenkilöt ovat kuvailleet sietämisen rajoja?

– Häirintää kokeneet piirtävät rajat asioiden ja henkilökohtaisuuksien väliin, yllättävän samaan kohtaan, iästä, sukupuolesta ja kokemuksesta riippumatta. Asioista voidaan olla eri mieltä, mutta itsen tai läheisten nimittelyä, uhkailua tai häirintää ei pidetä sopivana.

 

Vaaditaanko kuntien luottamushenkilöiltä erityisen paksua nahkaa?

– Valitettavasti se siltä hiukan näyttää. Minusta kuntien ja puolueiden pitäisi miettiä tarkkaan, miten erilaisiin häirintätapauksiin puututaan ja millaista tukea ihmisille tällaisissa tilanteissa annetaan.

 

Missä sinusta Jenni Airaksinen menee valtuutetun sietämisen raja?

– Asiakysymyksiin liittyvää kiukkua ja pettymyksiä on varmasti opittava sietämään, koska kuntapäättäjä ei koskaan voi miellyttää kaikkia. Henkilökohtaiset loukkaukset, nimittely, uhkailu ja häirintä ovat kuitenkin varsin helposti tunnistettavia eikä niitä mielestäni kenenkään tarvitse sietää.

 

Tutkimusraportti julkaistaan 8.4.2021 ja se on saatavilla sähköisenä Kuntaliiton sivuilla.

#häirintä #kunnanvaltuutettu #kuntavaalit #valtuusto #valtuutettu

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.