Maija Perho (kok.) ja Saara Ilvessalo (vihr.) keskustelivat Turun toriparkkihankkeesta. / 01.12.2016

Toriparkki hiertää turkulaisvaltuutettuja

Maan alle rakennettava Toriparkki on jo hyväksytty valtuustossa, mutta kaupungin yhtiön kanssa solmitusta vuokrasopimuksesta on kanneltu hallinto-oikeuteen. Myös valtuutetut ovat rakennushankkeessa napit vastakkain.

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Toriparkkihanketta vastustava Saara Ilvessalo (vihr.) kertoo toriparkin olleen hänelle yksi suurimmista syistä lähteä mukaan kunnallispolitiikkaan kahdeksan vuotta sitten.

– Mielestäni tässä menee moni asia pieleen. On fundamentalistinen ajatus, että keskusta rakennetaan yksityisautoilun varaan ja mitä Turun keskeiselle paikalle tehdään ja kenen ehdoilla sitä kehitetään. Mennäänkö tässä nyt puhtaasti liike-elämän ehdoilla vai ihmisten? Ilvessalo ihmettelee.

Kokoomuksen kokenut valtuutettu Maija Perho perustelee toriparkin rakentamista kaupungin keskustan elävöittämisellä ja kevyen liikenteen väylien kehittämisellä.

– Ymmärrän tietysti ne haitat, jotka toriparkin rakentaminen aiheuttaa, mutta sopimuksessa on turvattu torikaupan jatkuminen myös rakentamisen aikana. Torikauppaan on varattava puolet torin nykyisestä pinta-alasta, josta osa voisi sijaita Yliopistonkadulla, Perho pohtii.

Turun kaupunki on antanut siunauksensa toriparkin rakentamiselle ja päässyt sopuun sen rakentamisesta vastaavan Toriparkki Oy:n kanssa, mutta rakennustöiden aloitus kestää. Tällä hetkellä viivästystä aiheuttaa kaupungin yhtiön kanssa solmima 50+49 vuotta kestävä vuokrasopimus, josta on kanneltu hallinto-oikeuteen.

– Toriparkkia vastustavat tahot ovat nostaneet esille sen, että autoilu keskusta-alueella lisääntyisi, vaikka on selvitetty, että pidemmällä sijaitseviin kauppakeskuksiin mennään 90-prosenttisesti omilla autoilla, kun taas keskustaan matkataan autolla vain 50-prosenttisesti, Perho sanoo.

Aivan kaikkia toriparkkiin liittyviä asioita kaupunki ei ole voinut vielä päättää. Esimerkiksi rakennusluvan kohtalosta kaupungin rakennuslautakunta päättää vasta tulevaisuudessa. Ilvessalo toimii rakennuslautakunnan puheenjohtajana ja näkee, että päätös vuokrasopimuksen hyväksymisestä tehtiin varsin hatarin tiedoin.

– Tässä kiteytyi moni sellainen asia, mikä on ollut ongelma monien muiden kaupunkien toriparkkikäsittelyissä. Meillä oli vain vähän tietoa ja on yhä asioita, jotka ovat edelleen pimennossa. Esimerkiksi hankkeen kustannusarviota ei ole vieläkään olemassa, Ilvessalo kertoo.

Toriparkin rinnalla on valtuustossa keskusteltu koko Turun kauppatorin miljöön uusimisesta, mikä on kaikkien valtuustopuolueiden yhteinen tavoite. Suunnitelmissa on, että itse toria kehitettäisiin enemmän kevyen liikenteen suuntaan ja sen esteettisyyteen löydettäisiin lisää paukkuja.

Maan alle suunnitellun toriparkin vuokrasopimuksen hyväksyminen syntyi Turun valtuustossa vain kuuden äänen erolla. Sopimuksen puolesta äänensä antoivat kokoomus, Sdp:stä kahta edustajaa vaille kaikki, Rkp ja puolet keskustasta. Vastaan laittoivat vihreät, Vasemmistoliitto, Perussuomalaiset, kristillisdemokraatit, Suomidemokraatit, Järjen ääni sekä yksi Sdp:n edustaja ja kaksi keskustalaista. Yksi Sdp:n edustajista äänesti tyhjää.

#kunnallishallinto #kuntayhtiöt #paikallishallinto #valtuusto

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.