uutiset / 09.07.2017

Valtuutettujen enemmistö: Kunnan asema heikkenee sote- ja maakuntauudistuksen johdosta

Yli puolet (53 %) valtuutetuista arvelee, että oman kunnan asema heikkenee sote- ja maakuntauudistuksen myötä. Joka viidennen (21 %) mielestä muutosta ei tapahdu. Kunnan aseman paranemiseen uskoo joka kuudes valtuutettu (16 %).

Jaa artikkeli Facebook Twitter LinkedIn Sähköposti

Optimistisimpia ollaan Kainuussa, jossa maakuntahallintoa on jo kokeiltu. Siellä lähes kaksi kolmesta (63 %) katsoo, että kunnan asema ei muutu tai paranee. Vahvimmin kunnan aseman paranemiseen uskotaan Pohjois-Pohjanmaalla, jossa neljännes (24 %) on sitä mieltä. Pessimistisimpiä ollaan Uudellamaalla, jossa kaksi kolmesta (68 %) arvioi kuntansa aseman heikkenevän.

Puolueittain tarkastellen vain keskustan valtuutettujen enemmistö uskoo, että kunnan asema säilyy nykyisellään tai paranee (51 %). Kokoomuksen valtuutetuilla puntit ovat tasan. Vihreitä lukuun ottamatta muiden puolueiden valtuutettujen enemmistö uskoo kunnan aseman heikkenevän.

Valtuustokausien määrällä tai sukupuolella ei ole vaikutusta eroihin suhtautumisessa kunnan tulevaan asemaan. Hieman positiivisempia arvioita antavat nuoret ja akateemisen koulutuksen saaneet.

PUOLET VALTUUTETUISTA TUNTEE SOTE- MAAKUNTAUUDISTUKSEN HYVIN

Puolet valtuutetuista (50 %) tuntee sote- ja maakuntauudistuksen hyvin (erittäin hyvin tai melko hyvin), ja huonosti16 prosenttia. Parhaiten uudistusta tuntevat yli neljä kautta valtuustossa olleet (69 %) ja heikoiten ensimmäisen kauden valtuutetut (33 %). Ero on kaksinkertainen. Mitä iäkkäämpi valtuutettu, sen paremmin uudistus on mielessä.

Parhaiten uudistuksen mieltävät tuntevansa vasemmistoliiton (65 %), RKP:n (61 %) ja keskustan (55 %) valtuutetut. Heikointa tuntemus on vihreiden (33 %) valtuutettujen piirissä. SDP:n (48 %), kokoomuksen (45 %) ja perussuomalaisten (45 %) tietämys on hieman alle keskiarvon.

Maantieteellisesti uudistus on parhaiten päässä Pohjois-Karjalassa (66 %), Pohjanmaalla (62 %) ja Kainuussa (61 %). Uusimaa (50 %) on keskimäärässä ja Lappi (44 %) tietämyksen peränpitäjä.

KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön teki sähköpostitse kyselytutkimuksen juuri valituille uusille kaupunkien ja kuntien valtuutetuille. Kysely lähetettiin 7902 valtuutetulle touko-kesäkuussa 2017 (24.5-12.6.2017). Kyselyyn vastasi 1745 valtuutettua. Vastausprosentti on 22. Vastanneet ovat edustava joukko suhteutettuna valtuutettujen kokonaismäärään maakunnittain ja puolueittain. RKP:n valtuutetuilla on pieni aliedustus. Kysely tehtiin suomenkielisenä.

Tutkimuksen taulukot luettavissa tästä.

 Lisätietoja: Asiamies Antti Mykkänen, 0400-570087.

#maakunta #sote #valtuutetut

Kommentit

Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia.