Tuloksia on syytä tarkastella myös siten, että maakuntien vetovoimaprosenteista vähennetään kussakin maakunnassa asuvien osuus. Kun omaa ei voi äänestää, saadaan todenmukaisempi kuva Suomen vetovoimaisimmista maakunnista. Näin tarkastellen kolmen kärki on Pirkanmaa (23 %), Keski-Suomi (17 %) ja Varsinais-Suomi (17 %). Vähiten houkuttelevuutta on Suomen neljänneksi suurimmassa maakunnassa, Pohjois-Pohjanmaalla (3 %). Seuraavina tulevat väkimäärältään pienehköt Kymenlaakso (5 %) ja Pohjanmaa (5 %).
Yli kymmenesosa suomalaisista tuntee halua muuttaa ulkomaille
Kaikki eivät halua asua Suomessa. Reilu kymmenesosa (12 %) suomalaisista ilmoittaa, että mieluisin paikka asua olisi ulkomailla, ei siis missään maakunnassa Suomessa. Keskimäärää enemmän ulkomaille ihannetilanteessa muuttavia on pääkaupunkiseudulla (20 %) ja Uudellamaalla (18 %) asuvien keskuudessa. Ylemmistä toimihenkilöistä vajaa neljännes (23 %) asuisi mieluiten ulkomailla.
Toimeentulo on yhteydessä näkemyksiin toiveista muuttaa ulkomaille. Sekä parhaiten että heikoiten toimeentulevien keskuudessa on keskimäärää enemmän niitä, jotka asuisivat mieluiten ulkomailla.
KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy (TNS Gallup Oy). Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 14.–18.4 2017 viikko kuntavaalien jälkeen. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1.036. Vastaajat edustavat maamme 18 – 75 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.
Lisätietoja: Asiamies, Antti Mykkänen
Voisiko turvapaikanhakijoita sijoittaa merkittävä määrä enemmän juuri noihin suosittuihin maakuntiin, joissa on kasvupotentiaalia? He tunnetusti tuovat vielä lisää työpaikkoja.