Reseptejä kirjoittava sairaanhoitaja nopeuttaa potilaiden hoitoon pääsyä ja säästää kustannuksia. Lääkärit saavat keskittyä potilaisiin, joiden pitääkin päästä lääkärille. Tuoreessa tutkimuksessa kävi ilmi, että asiakkaiden lisäksi lääkärit ovat tyytyväisiä lääkkeenmääräämishoitajiin.
Neljä vuotta sitten sairaanhoitajat saivat mahdollisuuden määrätä lääkkeitä. Nyt lääkkeenmääräämisluvan saaneita reseptihoitajia on yli sata ja lisää on tulossa.
Tutkimusjohtaja, FT Marja-Liisa Vesterinen selvitti valtakunnallisessa tutkimuksessaan rajatun lääkkeenmääräämisoikeuden saaneiden hoitajien tehtäväalueita ja työnkuvia. Samalla selvitettiin lääkkeenmääräämisoikeuden laajentamisen vaikutuksia terveydenhuollon kustannuksiin ja uudistumiseen. Tutkimuksen rahoittajana oli Kunnallisalan kehittämissäätiö.
Reseptihoitajat toimivat pääsääntöisesti terveysasemilla ja virka-ajan ulkopuolisessa yleislääkäripäivystyksessä tai pitävät omaa pitkäaikaissairaiden vastaanottoa (esim. astma-, diabetes-, reuma- sekä verisuonisairauksia kroonisesti sairastavat). Terveysasemilla heillä voi olla oma itsenäinen ajanvarausvastaanotto. Perhesuunnittelu- ja äitiysneuvoloissa reseptihoitajat tekevät synnytyksen jälkitarkastuksia ja voivat kirjoittaa ehkäisyn aloittamiseen tarvittavan lääkereseptin. Reseptihoitajilla on koko ajan mahdollisuus lääkärin konsultointiin ja potilaan siirtoon lääkärivastaanotolle.
Työnjako lääkäreiden ja muun hoitohenkilöstön kanssa on vakiintumassa niin, että reseptihoitajille ohjataan vastaanotolle tulevat helppohoitoiset infektiot sekä em. pitkäaikaispotilaat. Reseptihoitajan ajanvaraus- tai päivystysvastaanotolla käy työvuoron aikana parhaimmillaan 25 potilasta, päivystyksessä jopa enemmän potilaita, jotka aiemmin ohjattiin lääkärille.
Lääkkeenmääräämiskoulutus on lisännyt hoitajien osaamista myös potilaan tutkimisessa, mikä vähentää lääkäreiden työajan käyttöä potilaan mahdollisesti siirtyessä lääkärin vastaanotolle.
Reseptihoitajat mahdollistavat uudistuksia terveysasemien, hyvinvointiasemien ja virka-ajan ulkopuolisen perusterveydenhuollon päivystyksen toimintaan. Tällä on selviä vaikutuksia niin kustannussäästöihin kuin lääkärityöajan hukkakäytön vähentämiseen.
Lisätietoja:
Marja-Liisa Vesterinen, 040 543 8416
Koko tutkimus luettavissa täältä:
Kommentit